Hírek

Szent Iván hava, erdei vándortábor és foci VB különvonatok

Júniusra fordult a naptár, melyet a népnyelv Szent Iván havának vagy Nyárelő havának is nevez. Az erdészek tapasztalatai szerint a fák virágzása vegyes eredményeket hozott, köszönhetően a korábbi időjárásnak. Hamarosan indulnak a Vándortáborok és a foci VB, mely utóbbira a Mátravasúton szurkolói járatokkal készülnek.

Június hava

Júniusra fordult a naptár, melyet a népnyelv Szent Iván havának vagy Nyárelő havának is nevez. Ebben a hónapban élhetjük át a nyári napforduló pillanatát, amikor a leghosszabb a nappal az északi féltekén.

Ez a nap a magyarság történelmében nagy jelentőséggel bírt, melyet a napjainkig a szentivánéji tűzgyújtással, tűzugrással ünnepelnek az ország számos pontján.

A szántóföldek széléről színes csokrot gyűjthetünk a pipacs törékeny virágából, a kéklő búzavirágból és a gyógyító kamillából, de a hónap végére a búza is megérleli kalászát. A néphagyomány szerint Péter, Pál napra, ha a búza töve megszakad, kezdődhet az aratás.

Erdész szemmel

A méhek zsongásától hangosak a hársfák, hiszen a hegyvidéken még most is finom illatot árasztanak gyógyító virágai. A bükk, tölgy, juharok virágzása már lezajlott. Az erdészek felmérték a fafajok virágzását, mely változó eredményeket hozott a kitettség és a termés kötési időszakában lejátszódó időjárási viszonyok miatt. A fák ágain már csüngenek a zöld termések.

Erdei Vándor 2018

Befejeződött a Vándortábor 2018-as programra a regisztráció. 2018-ban a Mátrát 21 csoport választotta, akiket az EGERERDŐ Zrt. csapata egy hetes erdei kalandra vár. A Mátra gerincvonalán haladó útvonalon Sirok, Parád, Nagybükkfai-tisztás, Galyatető és Tar táborhelyeken sátortáborba fogják kipihenni az egész napos erdei túrát. Hogy mit pakoljanak az erdei kalandra, ehhez segítségül szolgál az Országos Erdészeti Egyesület kisfilmje. Kalandra fel!

youtube://v/SPMeb-GMlX8

 

Kisvasutak

A kisvasutak menetrend szerint közlekednek a hétvégén, melyre családokat, baráti társaságokat, csoportokat is szeretettel várunk! Sőt külön vonat is kérhető!

Focirajongók figyelem! A foci VB-hez kapcsolódva június 14. és július 15 között Mátrafüredre szurkolói járatokat indít a Mátravasút a 4évszak-Palóc Bistoranttal együttműködve! Aki Mátrafüredre kisvonattal érkezik, annak a menetjegyért cserébe egy sör jár!

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény