Hírek

Gyorsan halad a kóborló medve

Pénteken a déli órákban a Csongrád megyei Dóc közelében, természetvédelmi területen volt. A szakemberek követik, de egyelőre nem látják szükségesnek altatólövedéket kilőni rá.

Tempósan halad a napok óta gyalogló medve, pénteken a déli órákban a Csongrád megyei Dóc alatt bóklászhat. Itt követik őt tisztes távolból a szakemberek. Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs munkatársa is a helyszínen van, szerinte nem is nagyon lehet negyven méternél közelebb kerülni a mackóhoz, mert az a bozótosba húzódik – írja a hvg.hu.

A szakemberek folyamatosan egyeztetnek, hogy mit is tegyenek a medvével, de egyelőre pusztán követik. Mivel a természetvédelmi területen, ahol most a Tisza mentén folytatja az útját a mackó, minden irányban autópályák vágják el a medve útját pár kilométeren belül (nyugatra az M5-ös, délre az M43-as, keletre a 47-es négysávos út található) sztrádák kereszteznék az útját, az is elképzelhető, hogy útlezárásra is sor kerülhet. Bár Kiss Mónika szerint

az M3-as sztrádán például úgy sétált keresztül a medve, hogy senkinek nem tűnt fel.

Mindenesetre a szakemberek szerint az volna a legszerencsésebb, ha Románia felé venné az irányt a medve, itt „csatlakozhatna” a társaihoz. Egyelőre továbbra sincs ok arra, hogy elaltassák a medvét. Dóc felől elindulhat dél-nyugati irányba is, akkor a magyar-szerb határon álló határkerítéshez juthat, ha viszont dél-kelet felé gyalogol, akkor zavartalanul átmehetne Romániába.

Forrás: hvg.hu