Hírek

Az akvakultúra fejlesztése és a halfogyasztás ösztönzése a cél

A magyar akvakultúra versenyképességének fokozása és a hazai egészséges haltermékek fogyasztásának ösztönzése csak tudományos alapokra helyezve lehet hatékony. Ezt felismerve kötött stratégiai együttműködési megállapodást a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) 2018. május 30-án, Szarvason a XLII. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

A HAKI és a MA-HAL közös célja az együttműködés erősítése, különös tekintettel az ágazati stratégiák megalkotása, a technológiafejlesztés, valamint a környezeti fenntarthatóság területén. Az együttműködés kiterjed a hazai ágazatok közötti kapcsolatok fejlesztésére és az akvakultúra ágazat nemzetközi versenyképességének erősítésére is.

A kiemelt célok közé tartozik az ágazat nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a magyar akvakultúra értékeinek elismertetése.

„Közös célunk a hazai halfogyasztást növelése, ezért szükségünk van a termelés intenzifikációjára és új technológiák bevezetésére; ebben számítunk a HAKI segítségére” – hangsúlyozta dr. Németh István, a MA-HAL elnöke.

„Ágazati kutatóintézetként kiemelt célunk a hazai halgazdálkodás erősítése a tudomány eszközeivel. A HAKI legújabb kutatási eredményei és nemzetközi kapcsolatrendszere a megfogalmazott stratégiai együttműködés kereteit felhasználva nyújt ehhez segítséget” – fogalmazott Halasi-Kovács Béla, a HAKI igazgatója a megállapodás aláírásakor.

Forrás: MA-HAL/NAIK