Hírek

Mit fogtak a csapdák a Budai Arborétumban?

A Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke idén immár harmadik évben várja az érdeklődőket a Tavaszi kárképismereti és rovarcsapdázási tanösvényen a Budai Arborétum alsó kertjében. A tanösvény egyes állomásain az MTA ATK NÖVI által forgalmazott és a hazai növénytermesztésben széleskörűen használt Csalomon csapdákat helyezték ki.

A tanösvény célja, hogy a növényvédelmet, illetve rovartant (állattant) bármilyen képzési formában (BSc, MSc) tanuló vagy pusztán érdeklődő hallgatók, illetve látogatók saját szemükkel láthassák a leggyakoribb kártevőfajokat, és megismerjenek néhány jellemző csapdát és kihelyezési (használati) módot.

Mivel a csapdák elsődlegesen nem rajzásmegfigyelési, hanem demonstrációs célokat szolgálnak, a csapdázási tanösvényt csak a tavaszi időszakban, áprilistól egészen nyár elejéig látogathatják az érdeklődők. Ez az időszak nemcsak számos rovarfaj megjelenésével, illetve rajzásával, de a hallgatók utolsó tantermi gyakorlataival is egybeesik, ezért oktatási szempontból is szerencsés. A nyár folyamán a csapdákat beszedik, és terveik szerint jövő tavasszal újra megnyitják a tanösvényt.

 

A Budai Arborétum területén kialakított tanösvény ötletét a SZIE KERTK Dísznövénytermesztési és Dendrológiai, valamint az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszéke is támogatta.

A szervezők kérik a tanösvény látogatóit, hogy fokozottan ügyeljenek a csapdák és a növényállomány épségére (beleértve a gyepet és az ágyásokat is), és a séta során mindenki tartsa be a Budai Arborétum látogatására vonatkozó előírásokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/kertk.szie.hu