Hírek

Erdészek mérik össze tudásukat

Erdészek versengenek szerdán a Pétervásárai Erdészetnél. A helyi versenyben az EGERERDŐ Zrt. munkatársai vesznek részt, akik közül a győztes az Év erdésze versenyben képviselheti az erdőgazdaságot. A versenyszámok az elméleti és a szakmai tudást is felmérik.
A nap elején, a folyamatosan változó jogszabályi előírások ismeretéről egy szakmai tesztben adnak számot az erdész kollégák. Ezt követik a terepi munka, ami a szakemberek mindennapi feladatára épül.

A gyérítésjelölés során egy középkorú erdőben ki kell választaniuk azokat a faegyedeket, amik már most kivágásra kell, hogy kerüljenek, betegség, károsodás, stb. miatt.

A fakitermelések során fontos a meglévő fakészlet mennyiségének becslése is. A verseny keretin belül természetesen nem egy több hektáros erdőt kell felvételezni a kollégáknak, hanem egy kijelölt fának kell megbecsülniük a magasságát, átmérőjét és köbtartalmát.

A kivágott fának minősége határozza meg, hogy milyen választék válik belőle, kisarkítva tűzifa vagy a hordógyártásban használt értékes dongarönk.

A kidöntött teljes fa „feldarabolását” is az erdész szakemberek irányítják, azaz hosztolják, hogy a magyarországi szokványoknak és a szerződött vevők elvárásainak megfelelő minőségű faanyag kerüljön a rakatba. A választékolás a versenyen külön feladatban szerepel.

Az erdő része a vadállomány is, így az erdőgazdálkodási feladatok ellátása mellett az erdészek a vadgazdálkodással is foglalkoznak. A vad etetésén és a vadlétszám apasztásánál túlmenően nekik kell megbecsülniük a vad trófeáit is, ami a versenyen szintén szerepelni fog.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény