Hírek

Kimentették a „félárván” maradt gólyatojást

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón áramütés ért egy gólyát, amelyik elpusztult. A gólyáról kiderült, hogy egy költőpár tojója, a fészek megfigyelése után a mályi Madármentő Állomás tagjai a tojás kimentése mellett döntöttek.

A mályi madármentők Facebook oldalukon számoltak be a tragédiáról, ahol a mentesről készült fotók is megtekinthetők. Mint írták, csütörtök hajnalban érkezett a hívás Újfehértóról, hogy egy fészek közelében sérült gólyát találtak. Ám mire az állomásra értek a gólyával, elpusztult. A madarat még a hajnali órákban érte áramütés a közeli oszlopokon.

Felhívták a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát és jelezték, hogy valószínű a költő pár tojója elpusztult.

Ezt követően a fészket megfigyelték, ám 12 órától 16 óráig csak a hím igazgatta a fészket. 16 óra után az e.on munkatársai segítettek a fészek mentésében.

Egy sértetlen tojást mentettek ki a fészekből, amit inkubátorban beszállítottak a Mentőállomásra. Jelenleg keltetőben van.

A mályi madármentők megköszönték a nemzeti park, és az e.on segítségét is, illetve külön azét a férfiét, aki hajnalban 80 kilométert autózott annak reményében, hogy megmenti a gólya életét. Bár ez nem sikerült, de ahogy írták: „Nagyon bízunk benne, hogy sikerül kikeltetni és egy kis gólya lesz majd a tojásból.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu