Hírek

Föld napja a rózsakertben

2018. április 20-án 9 és 15 óra között a Budatétényi Rózsakert ad otthont a Föld napja központi rendezvényének a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésében. Ingyenes, családbarát programokkal várják az érdeklődőket

Ingyenes, családbarát programokkal várja az érdeklődőket tíz kiállító: az FM Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért Felelős Főosztály (a szelektalok.hu csapata), a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Pilisi Parkerdő Zrt. (magyar állami erdőgazdaságok), a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a magyar nemzeti parkok, a Magyar Természettudományi Múzeum – Magyar Biológiai Társaság, a mYnest (Nádland Kft.), a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, a Növényi Diverzitás Központ, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Rengeteg bemutatóval és programmal készülnek a szervezők, álljon itt egy szubjektív válogatás:

• Mikroszkóp alatt figyelhetünk meg különféle növényi részeket, gombás betegségeket.

• Ültethetünk magról szaporított egynyári növényeket, majd haza is vihetjük, amit elültettünk.

• Játszhatunk madaras memóriajátékkal, a gyerekek pedig a mYnest madárles-játszótéren távcsöves plüssmadár-megfigyelésre jelentkezhetnek.

• Ugyancsak mikroszkóp alá tehetjük a helyben, erdőtalajban keresett százlábúakat, ikerszelvényeseket, ugróvillásokat, álskorpiókat, ászkákat, kaszáspókokat, csigákat.

Vastagh György szobrászművész életműve előtt tisztelegve magunk is a szobrászművész bőrébe bújhatunk, és állatfigurákat alkothatunk levegőn száradó modellező gyurmából.

• Megismerkedhetünk a komposztálás folyamatával, a szelektív hulladékgyűjtés helyes gyakorlatával.

• Tanulmányozhatjuk a nemzeti génbankban megőrzött szántóföldi és zöldségnövény-fajok és fajtáik mag- és termésmintáit, egy kézi köves malom segítségével pedig kipróbálhatjuk az ősi magőrlési technikákat.

• A meteorológiai szolgálatnak köszönhetően figyelemmel kísérhetjük a rádiószondás léggömb felengedését.

• És végül, benevezhetünk az FM Űzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is! című sportrendezvényére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / hermanottointezet.hu