Hírek

Természetfilm-klub Magyarország szépségeiről

Minden hónap második keddjén természetfilm-klubot szerveznek a budapesti Mezőgazdasági Könyvtárban, magyar természetfilmesek alkotásait lehet ingyenesen megnézni. A következő alkalom március 13-án lesz, és két filmet is vetítenek: az első a Sóstó védett madárfajainak, állatainak életéről szól 42 percben, a második, 15 perces alkotás pedig a Pál-völgyi barlangba kalauzol.

A város ölelésében című filmet J. Mező Éva és Koroknai Károly rendezte, 2007-ben. Négy évszakon keresztül kísérik végig a Sóstó védett madárfajainak, állatainak életét. Képkockáik segítségével a néző elidőzhet a hatalmas fűzmatuzsálemek alatt és gyönyörködhet az orchideákban, nyílásuk idején.

Elérzékenyül az ember, amikor az ezer színben pompázó gyurgyalagok párválasztását, udvarlását, násztáncát nézi, vagy a Lődomb oldalánál a parti fecskék erőfeszítéseit, amint egy ölyvpár kíméletet nem ismerő tekintetének kereszttüzében tisztogatják odújukat a tojásrakás előtt, hihetetlen precízséggel. Megelevenedik a filmen a mocsári teknős tojásrakása, a területen élő őzek élete, a bagolycsalád létért folytatott keserves küzdelme.

A történelmi visszatekintésből kiderül, hogy – bármilyen hihetetlen – ez a terület a háború előtt a város közkedvelt fürdő- és kirándulóhelye volt, stranddal, stégekkel, kabinokkal, bővizű forrásokkal, kisvendéglővel, szállóval, kellemes sétányokkal. A város lakói közül sokan felelősséget érezve láttak hozzá a tópart felélesztéséhez, azonban mint mindig, most is bebizonyosodott, valaminek az újjáépítése sokkal nagyobb hitet és erőfeszítést igényel, mint az eredeti lerombolása. Érdekes folyamat a természet megújulásának nyomon követése: hogyan lesz a piciny magból egy év alatt növény, és hogyan adja tovább ősszel termését, hogy majd tavasszal belőle újjáéledhessen a világ.

A szerzők szándéka szerint, aki a filmen keresztül nyomon követi az élet ily’ bonyolult és nagyszerű körforgását, az újjászerveződésnek eme izgalmas rendszerét, az kijutva a természetbe – ugyanúgy, ahogyan a szerzők tették – megáll, hosszasan vizsgálódik, szemlélődik, elgondolkodik egy-egy jelenség okán, és talán jobban megbecsüli majd mindazt, ami körülveszi.

A második film, a Gyenes Károly által 2006-ban rendezett Pál-völgyi varázslatok pedig egy földalatti mesevilágba, a budapesti Pál-völgyi barlangba kalauzolja el a nézőt 15 percben.

A filmklubot Urai Róbert vezeti, a részvétel ingyenes. Helyszíne az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár Tessedik terme (Budapest I. ker., Attila út 93.).

Nyárig ezen kívül még három vetítéssel várják az érdeklődőket a Mezőgazdasági Könyvtárban: Vidrasors (április 10.), A sebes futású folyó – a Dráva élete (május 8.), és szezonzárásként ismét két film lesz, az Ezerarcú Vértes, illetve a Biharország – madárvonulás (június 12.).

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár / magyarmezogazdasag.hu