Hírek

Bambi a vadasparkban és a bábszínházban is

Igazán különleges esemény történt február elején a Budakeszi Vadasparkban: a Budapesti Bábszínház társulata a Bambi című előadása tiszteletére ellátogatott a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat bemutató vadasparkba, s örökbe fogadott egy fiatal őzsutát, „Borit”, hogy így is kifejezze odaadását az állatok iránt.

A Bambi című darabbal a társulat tagjai arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a mai városlakók milyen távol vannak az erdő élővilágától. A bábelőadásban az eredeti történet feldolgozása mellett többek között bemutatják, hogyan lehet visszatalálni a természethez, illetve az alkotók azt is nyomatékosítják, hogy a minket körülvevő élővilág és a mesében előforduló helyzetek óriási tanító értékkel bírnak, akárcsak egy látogatás a Budakeszi Vadasparkban.

„A Budakeszi Vadasparkhoz szorosan kapcsolódik a játékos ismeretterjesztés, a környezeti nevelés és a magyar erdővagyon ápolásában végzett több évszázados erdészeti munka. A bábszínház társulatának örökbefogadási gesztusa megerősít minket abban, hogy tevékenységünk jó példát mutat a mai társadalomnak, és felhívja a figyelmet a minket körülvevő rengeteg természeti kincsre is, amelyek tudatos ápolásában mindannyiunknak felelősséget kell vállalni”– emelte ki Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A darab az eredeti regényből indul ki, komolyan véve az alsó tagozatos nézőket foglalkoztató kérdéseket. Az előadás éppen ezért egy különleges gyerekszobában játszódik, ami egyetlen pillanat alatt képes erdővé alakulni. Ezt a környezetet népesítik be a színes bábok, őzek, madarak, szentjánosbogarak, mókusok és nyulak, hogy egy eddig még nem alkalmazott bábtechnika és vetítés segítségével tegyék a néző számára átélhetővé a mesét. A darab ennek köszönhetően nem csak a pöttöm őz sorsát és viszontagságait mutatja be, hanem ember és természet kapcsolatára is érzékenyen reflektál. A költői és humoros felnövéstörténetben minden, a világot épp felfedező gyerek és minden, az erdőt már egyedül járó felnőtt is magára ismerhet.

„Sokszor irigyeltem Bambit. Nincs könnyű élete, de úgy látni a fákat, ahogy ő, úgy szaladni a mezőn, ahogy ő, igazán varázslatos lenne. Sajnos én nem tudok úgy látni, mint ő. És nem csak azért, mert nem vagyok őz. Az embervilág eltávolodott a Természettől. Ritkán látunk állatokat és virágokat. Ritkán járunk mezőkön. Talán felesleges sorolni a rengeteg aggasztó jelet, a környezetszennyezést, a fajok veszélyeztetését, a globális felmelegedést, ami mind azt mutatja, hogy az ember nem él összhangban a Természettel. De talán még nem késő. Ha megnézünk egy állatot, ha tényleg meglátjuk őt, egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Természethez. Nagyon bízom a mesében és a gyerekekben. Velük együtt talán mi is bátrabban játszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha őzek lennénk. Ezt az élményt kínálja a Bambi. És a Budakeszi Vadaspark is” – mondta Szilágyi Bálint, a Bambi című darab rendezője.

A Bambi című 90 perces darabot január 18-án mutatták be a Budapesti Bábszínházban, a további előadások és a részletes ismertető a https://budapestbabszinhaz.hu/babszinhazeloadasok/bambi/ oldalon érhető el.

Forrás: Budakeszi Vadaspark