Hírek

Megnyílt a horgászok és vadászok „paradicsoma”, a FeHoVa

Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal közösen lép fel az ellen, hogy az EU a terrorizmus elleni védelemre hivatkozva korlátozni akarja a vadászok fegyvertartását - mondta Semjén Zsolt a 25. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás, a FeHoVa megnyitóján. A rendezvény az eltelt évek alatt igazi közösségi térré vált – hazai és külföldi vadászok és horgászok találkozóhelye lett.

„Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg” – beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója, aki szerint a rendezvény a Kárpát-medence horgászainak és vadászainak ünnepévé nőtte ki magát. Ezért a szervezők igyekeztek még inkább maradandó élménnyé tenni az idén 25 esztendős kiállítást.  „Számos érdekességgel készültünk ezúttal, köztük a Vajdahunyad várának rejtett kincseinek bemutatásával, Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményével, vagy éppen a rendezvénnyel egyidős kapitális méretű harcsával az akváriumban” – emelt ki néhány újdonságot az idei programból Ganczer Gábor.

A rendezvény nemzetköziségét kiválóan reprezentálja a megnyitóra érkezett román, szlovák és cseh erdő-, vad-, illetve halgazdálkodási vezetők sora. Idén a kiállítás partnerországaként Románia vadászati trófeáiból és gyűjteményeiből kaphatnak egy kis ízelítőt az érdeklődők. Ez egyfajta előszele a három év múlva esedékes Vadászati Világkiállításnak, aminek ötven év után újból Magyarország ad majd otthont.

„Igazán grandiózus eseményre készülünk, amire a világ minden tájáról várunk majd vadászokat, horgászokat és természetbarátokat” – utalt a 2021-es Világkiállításra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztségét is betölti. A világkiállításra a kormány tervei szerint megújul a Hungexpo és annak környéke – ehhez 4,5 milliárd forintot biztosított a Hungexpo átalakításának tervezési munkáira és megközelíthetőségének javítására –, továbbá bővül majd az Állatkert is.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: 

„az elmúlt évek intézkedései megteremtették a vadgazdálkodás jövőjének szakmai és pénzügyi alapjait, a szükséges jogszabályi keretet, de fel kell lépni a vadászati fegyvertartást értelmetlenül szigorító uniós kezdeményezés ellen.” 

Szavai szerint Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal közösen lép fel az ellen, hogy az EU a terrorizmus elleni védelemre hivatkozva korlátozni akarja a vadászok fegyvertartását.

Emlékeztetett arra is, hogy minda  vadászat, mind a horgászat kapcsán számos új jogszabályt hozott a kormány. Az új vadászati törvény értelmében országszerte államilag fizetett tájegységi fővadászok biztosítják a megfelelő minőségű vadgazdálkodást, a kamarai törvény alapján a vadászjegyekből származó bevétel az Országos Magyar Vadászkamaránál marad, az élőhelyfejlesztést a vadgazdálkodási alap kerete biztosítja, a természetes élővizeken pedig  megszűnt az ipari halászat.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a FeHoVa a közélet szerves része lett az utóbbi években; egy olyan hely, ahol határon inneni és túli barátságok egyaránt köttethetnek. A tárcavezető hasonló közösségépítő helyként tekint az erdeinkre is, éppen ezért hangsúlyozta, hogy a magyarországi faállomány jó állapotban van, az erdők területe 7 ezer hektárral gyarapodott az állami erdőgazdaságokban. Az elmúlt 8 évben 160 erdei szálláshely – turista- és vadászház – újult meg, ezzel javítva az erdők megközelíthetőségét, 16 milliárd forint értékben kilátók, látogatóközpontok, lombkoronaösvények épültek, évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozáson 80 ezer gyerek részesülhet erdei élményekben – emelte ki.

A támogatások emellett a vizes élőhelyekre, egyúttal a horgászatra is kiterjednek. Az állami halőri szolgálat mellett élőhelyfejlesztések, horgászturisztikai beruházások, haltelepítések és ökológiai célú szelektív halászat biztosítja a vizes élőhelyek védelmét – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter mindezek kapcsán a horgász és a vadász szervezetekkel történő szoros együttműködést tekinti a legfontosabbnak.

Istrate Stetco, Románia Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumának erdészeti államtitkára hangsúlyozta, hogy az erdő- és vízgazdálkodás fejlesztése nem csak a vadászok és a horgászok, hanem a fenntartható természetvédelem érdeke is. A fenntartható fejlődés szempontjából különösen fontosnak nevezte a határokon átnyúló együttműködéseket, az állami és a magánszektor közös fellépését.

George Aman, a CIC elnöke a vadászati hagyományok fenntartását szorgalmazta és üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy a vadászok az élőhelyek fenntartására hozzájárulást fizessenek.

A kiállítás szervezői is ezt tartották a legfőbb alapvetésnek, hisz a cél az, hogy a rendezvény négy napja alatt a horgászok, a vadászok és a természetjárók is egyaránt megtalálják számításaikat.

 

youtube://v/ZByYpmMM9hg

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu