Hírek

Hegyvidéki bagoly az Alföldön

Meglepő találkozásban volt része egy nagykörűi madarásznak a minap. Rimóczi Árpád egy uráli baglyot figyelt meg a Tisza-parti településen.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében ritkán előforduló madárfaj egyede Nagykörű Tóalja elnevezésű területén, a Tisza hullámterén tűnt fel.

– Délután, sötétedés előtt nem sokkal „találkoztunk” – mesélt a történtekről honlapunknak Árpád. – Számomra azonnal egyértelmű volt, hogy nem az itt gyakori bagolyfélék egyike ez a madár. Beazonosítás után szerencsére sikerült lencsevégre is kapnom az egyik fán nyugodtan üldögélő baglyot – mondta a madarász.

– Magyarországon ugyan élnek uráli baglyok, de eddig szinte kivétel nélkül magasabb területen figyelték meg e fajt. Az Alföldön nagyon ritka, bár az utóbbi hónapokban regisztrálták már. A közelmúltban például Ópusztaszernél és Békésen egy-egy egészséges, Isaszegnél pedig egy sérült példányt sikerült beazonosítani.

Ez egy fiatal egyed, a nemét nem tudtam azonosítani. Vélhetően épp a fiatalsága miatt kóborolt el élőhelyétől akár 50–100 kilométerre, de elképzelhető, hogy már hazánk alacsonyabb, lakottabb területein is megtelepedtek – vélekedett a nagykörűi fiatalember.

Az uráli bagoly (Strix uralensis) szórványos fészkelő faj hazánkban. Elterjedt a hideg- és mérsékelt égövi Eurázsiában. Magyarországon főként a Zempléni-hegység bükköseiben fészkel rendszeresen, de olykor az Északi-középhegység más erdeiben is költ.

Utóbbiban mintegy 200 pár költ, de az Alföldön kifejezetten ritka kóborló. Megjelenése macskabagolyra emlékeztet, de annál nagyobb, az uhunál kisebb. Színezete sápadt szürkésbarna, hátán feltűnő sötét mintázattal. Feje kerek, arca szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű, szemei feketék. Farka hosszú ék alakban végződik, keresztcsíkozott. Szárnyai lekerekítettek. Röpte erőteljes, kissé emlékeztet az egerészölyv röptére.

A kifejlett uráli bagoly hossza 50–59 cm, testtömege a hímnek 540–730 gramm, a tojóé 720–1200 gramm. A fiókák még röpképtelenek, amikor elhagyják a fészket. A fészket és a fiókákat messzire kerüljük el, mert a szülők agresszíven támadnak, ha közelítünk. Erőteljes karmaikkal könnyen megvakíthatnak egy embert.

Nagyobb faodvakban vagy ragadozó madarak elhagyott fészkein költ, és nagyméretű mesterséges fészekodvakban is megtelepíthető. Rendszerint két tojást rak, a fiókák 27–34 nap kotlás után kelnek ki. Hozzávetőlegesen 4 hét után elhagyják a fészket, de ilyenkor még röpképtelenek. Rágcsálókkal és madarakkal táplálkozik.

Forrás: szoljon.hu