Hírek

Az év hala pedig a…

balin lett a Magyar Haltani Társaság hagyományos év végi szavazásán. A három jelöltre összesen beérkezett 5771 szavazat 38 százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33 százalék) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29 százalék).

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet – írja közleményében a társaság.

A három jelöltre összesen beérkezett 5771 szavazat 38 százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33 százalék) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29 százalék).

A balin (Leuciscus aspius) legszebb halaink egyike – írja a társaság. Nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testét apró, ezüstszín pikkelyek fedik. Ragadozó életmódjának megfelelően a szája nagy, szeglete a szem alá ér. Fogai nincsenek, de a menekülő zsákmány megragadását segíti, hogy az alsó állkapcsa elől kissé fölfelé hajlik. Úszóinak alakja és elhelyezkedése szabályos. A mélyen bemetszett farokúszó szürkés, az alsó úszók vörhenyesek. Nagyra növő faj, a magyarországi horgászrekord 10,54 kilogramm.

A kisebb balinok planktonnal, később kisebb rákfélékkel táplálkoznak. Amikor elérik a 20-30 cm-es hosszúságot megmutatják a ragadozó mivoltukat és elkezdenek a küszrajokban vadászni. Elfogyasztja szívesen a békát és a vízimadár fiókákat is, Németországban „egérharapónak” is hívják. Nagy erővel ront neki a kisebb halrajoknak de ennek ellenére nagyon óvatos hal és a villantót sokszor messze elkerüli. Szívesen fogyasztják a vízi rovarokat is, ezt a tiszavirágzáskor lehet megfigyelni amikor csapatokban vadásszák a víz felett repülő kérészeket. Táplálkozás alatt a küsz rajokat követve vándorol.

Főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, ahol kedvenc tápláléka, a küsz is csapatokban jár, a kis folyóknak inkább csak az alsó, torkolathoz közeli szakaszán fordul elő. Jó alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is, de a vízszennyezésre érzékeny.

A balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. A magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett.

A horgasz.hu ismertetője szerint ívási ideje március-április között zajlik leginkább az erősebben áramló vizekben. A hím 4, a nőstény 5 évesen válik ivaréretté. Az ívás ideje alatt csapatokba tömörül és járja a „balintáncot”. Nagy csapatokban vándorolnak az ívási helyükre.

Horgászati szabályozás
Horgászati tilalmi ideje: március 1 – április 30
Legkisebb kifogható méret: 40 cm amit 4-5 évesen ér el.

A balin horgászata
A sporthorgászok nagyra becsülik. Erőteljes rávágásai kitűnő élmény nyújtanak. Ahol több balin vadászik, ott valósággal forr a víz. A balin minden nagyobb vizünkben (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) előfordul de leginkább az örvénylő, rohanó vizeket, a tavakban a növényzetmentes nyílt vizet kedveli. Hátúszójával jellegzetes alakú barázdákat szánt a vízen. Tanulékonysága miatt a horgászata népszerű horgászvizekben nehéz. Horogra főleg az 1-2 kg-os példányok akadnak. Horgászható a pisztrángozáshoz is használt műlegyezéssel, villantóval, vízigolyóval úsztatott csalihallal vagy szivarólommal felszerelt műlegyes megoldással de rákap a csalihalas úszós és fenekezős készségre is. Télen a vermelő halak közül is táplálkozik és eredményesen fogható a lékhorgászattal is.

Ha lemaradt volna, talán még most sem késő: 2017-ben a harcsa volt az év hala.

Forrás: Index.hu