Hírek

Szinte újjáépül a Szilvásváradi Szabadtéri Múzeum

Mint ahogy tudjuk, a Szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Múzeumban hatalmas károkat okozott a tavaszi hó. A környezetében lévő faóriások ráborultak a szobrokra, táblákra, bemutató helyekre. Így a múzeumi rész teljes lezárásra került. Nyáron csak az interaktív erdészeti foglalkoztatóba játszhattak a gyerekek.

Az EGERERDŐ Zrt. önerőből elkezdte a helyreállítást, ősszel már a helyrehozott múzeumi tárgyak visszahelyezése megkezdődött. Várhatóan a helyreállítási munkák ebben az évben befejeződnek és újra kinyitja kapuit a szabadtéri múzeum.

Előzmények

Az áprilisi szokatlan időjárás különösen nagy kárt tett a 7-800 méteres magasság alatt lévő erdőségekben, hiszen itt a fák már mind kilombosodtak, erre érkezett a havazás, ónos eső. Sokat rontott a helyzeten az is, hogy a talaj a korábbi hóolvadás következtében erősen felázott, majd később orkán erejű szél érkezett, amely játszi könnyedséggel döntötte ki a fákat. Ráadásul mindez szokatlan gyorsasággal is következett be: mintegy 24 órán belül pusztított a hó, jég és a szél. A felmérések alapján 107.000 köbméternyi faanyag került a földre. Összevetésképp: az Egererdő éves átlagos kitermelése körülbelül 200.000 köbméternyi. A hatóságok végül a tavasszal kidőlt faanyagból 83.000 köbméternyit ítéltek feltermelhetőnek.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.