Hírek

Módosult az erdősítési pályázat: 5 milliárd lesz ipari ültetvényekre

A fás szárú ültetvények telepítését, nyilvántartását és kitermelését 2017. június 18-tól a 135/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet kormányrendelet szabályozza. A jogszabályi környezet változása miatt szükségessé vált a pályázati felhívás módosítása. A pályázat tervezett keretösszegéből elkülönítettek 5 milliárd forintot az ipari célú fás szárú ültetvények telepítésének támogatására.

Az ,,Erdősítés támogatása” című, VP5-8.1.1-16 kódszámú pályázati felhívás módosítása 2017. szeptember 20-án jelent meg.

A legfontosabb változások:

– A pályázat tervezett keretösszegéből elkülönítettek 5 milliárd forintot az ipari célú fás szárú ültetvények telepítésének támogatására.

– A támogatás igényelhető: erdőtelepítés első kiviteléhez, vagy ipari célú fás szárú ültetvény telepítéséhez (korábban: ipari célú faültetvény telepítésének elsőkiviteléhez).

– A támogatási kérelmek végső benyújtási határideje 2019. június 30-ra tolódott, a korábbi 2018. július 30. helyett.

A pályázati felhívásba további négy értékelési határnap került: 2018. április 30., 2018. december 31., 2019. március 31., 2019. június 30.

Az ipari célú fás szárú ültetvények telepítési kérelmeihez önálló értékelő táblázat készült. Az értékelés során kiemelt figyelmet kap a telepítendő ültetvény vágásfordulója (több pont jár a 12 évnél hosszabb vágásforduló esetén), a telepítéssel érintett mezőgazdasági terület jövedelmező képessége (a legtöbb pontot a 10 AK/ha vagy alacsonyabb jövedelmezőségű területek kapják).

További plusz pontok szerezhetők azzal, ha a kérelmező vállalja legalább 5 éven keresztül a minimum évi 120 kg N hatóanyag/ha mennyiségnek megfelelő szennyvíziszap, vagy szennyvíziszap komposzt, vagy szennyvíziszapból készített termésnövelő anyag vagy csapadékmentes vegetációs időben 10 m3/ha/nap szennyvíz kijuttatását.

A pályázati felhívás módosításait részletesen tartalmazó dokumentum, illetve a pályázati felhívás és a segédletek letölthetők innen.

 

Forrás: nak.hu