Hírek

Vigyázat – őzek az utakon!

Július közepétől augusztus végéig tart az őzek párzási időszaka. Főként a kora reggeli, és késő esti-éjszakai órákban legyünk fokozott figyelemmel a gépkocsivezetés során – hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

A következő másfél hónapban fokozottan kell figyelniük az autósoknak az erdős-mezős területeken, ugyanis az őzek párzási időszakában a vadak is nagyobb eséllyel vágtatnak át az utakon.

A Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Bejárható Magyarország Program tájékoztatása alapján felhívta a figyelmet: a baj akár fényes nappal is bekövetkezhet, érdemes egész nap a megszokottnál óvatosabban közlekedni. A megfelelő sebességválasztással és egy jó műszaki állapotban lévő autóval többnyire kivédhetőek a balesetek.

Minden autós szeretné tudni: mit tegyünk, ha az autó elé ugrik az őz? A bizottság felhívása szerint a legjobb megoldás a vészfékezés a baleset elkerülése érdekében. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne próbáljuk meg a kormányt félre rántva elkerülni az állatot, mert azzal további veszélyhelyzetet hozhatunk létre, mely érintheti akár a szembe sávban közlekedő autóst, vagy akár azt eredményezheti, hogy lehajtunk az útról, még komolyabb sérüléseket szerezve ezáltal.

Fontos, hogy az őzek nem csak a vadveszélyt jelző táblák közelében bukkanhatnak fel ilyenkor, hanem más egyéb bokros, fás területeken is. Amennyiben már messziről látunk átszaladni egy őzet járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti. Legjobb ilyenkor lassítani, esetleg dudálni, hogy felfigyeljen a közeledő gépkocsira.

A vadelütések közúti balesetnek minősülnek, ezért feltétlenül hívni kell a rendőrséget, mert a helyszínelés adatai eldönthetik az esetleges vitás kérdéseket. Emellett a területen vadászatra jogosult szervezet képviselőjét is értesíteni kell, ezek elérhetőségét a rendőrség tudja.

Forrás: feol.hu