Hírek

Fel kell tüntetni a származást az importált fatermékeknél

Az importőr – mint első forgalomba hozó – felelős a Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő, külföldről származó fatermékekkel kapcsolatos követelmények betartásáért. A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához kötelező dokumentumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az EUTR szabályozás alapján import terméknek minősül minden, az Európai Unió tagállamaiból vagy valamely ún. harmadik országból behozott és Magyarországon kereskedelmi forgalomba helyezett, illetve felhasznált fatermék.

A fatermék-szállítmányok pontos származási helyét igazoló, egyben a nyomon követhetőséget biztosító kísérődokumentumok meglétéről az importőrnek szükséges gondoskodnia. Ugyancsak az importőr felelőssége az exportőri nyilatkozat beszerzése, amelyen – az egyértelmű összeegyeztethetőség érdekében – az igazoló dokumentumok azonosítóinak is szerepelniük kell. Fontos, hogy valamennyi kísérő iratnak, a származási ország hivatalos nyelve mellett, magyar vagy angol nyelven is rendelkezésre kell állnia.

A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához előírt kísérő dokumentumok kötelező tartalmi elemeit.

Az összefoglaló az alábbi cikkben olvasható: 
Tájékoztatás a külföldi fatermékek behozatalát kötelezően kísérő dokumentációról

Forrás: Nébih