Hírek

1700 új növényfajt fedeztek fel

Új kávéfaj, pasztinák, begóniák és rózsák szerepelnek az újonnan felfedezett fajok 1700 tagú listáján. A The Guardian brit lap cikke szerint a felfedezések messze túlmutatnak a botanikai jelentőségükön: új, ellenálló növényfajták, nemesítési és gyógyszeralapanyagok kerülhetnek ki közülük, e mellett természetesen új színfoltokkal is színesíthetik kertjeinket.

A The Guardian brit lap cikke szerint a felfedezések messze túlmutatnak a botanikai jelentőségükön: új, ellenálló növényfajták, nemesítési és gyógyszeralapanyagok kerülhetnek ki közülük, e mellett természetesen új színfoltokkal is színesíthetik kertjeinket.

A Kew Királyi Botanikus Kert kutatói május végén tették közzé tavalyi növénygyűjtő expedícióik eredményeit. A jelentés szerint valódi bőségszaru a „zsákmány”, aminek számos képviselője hozzájárulhat a növényi kártevők és betegségek elleni harc sikeréhez, illetve szárazságtűrő élelmiszernövények felfedezéséhez.

A világ több tájára kiterjedő kutatóút legjelentősebb felfedezése 11 manióka faj volt. Remélik, hogy a Brazíliában talált új fajok nemesítési alapanyagként több millió trópusokon élő ember kielégítőbb élelemzéséhez járulhatnak hozzá. Az ehető növények köréből még kapri-, gyömbér-, a vanília- és cukornádfajok szerepeltek az újonnan felfedezett növények listáján.

 

Ugyancsak meglepő felfedezés a Madagaszkáron talált bambuszfaj, amit szúrós, sündisznószerű virágzata különbözteti meg a többitől. A jól ismert kerti növények köre is bővült: 29 új begóniafajt találtak Malajziában, nebáncsvirágokat és rózsákat Kínában, ibolyákat Törökországban.

A földön élő eddig ismert növényfajok jelentős része – 28 ezer (!) faj – gyógyhatású, gyógyászatban használt növény. Ezek köre is bővült: az egyik Ecuadorban és Borneón talált kúszó növény a Parkinson-kór kezelésében eredményesen használt fajjal mutat közeli rokonságot.

1700 faj soknak tűnhet egy év alatt, valójában azonban elenyésző szám ahhoz képest, mint ahány növényfaj ismeretlenül rejtőzik a világ felfedezésre váró tájain, nyilatkozta Kathy Willis, a Kew Gardens kutatási igazgatója.

A kutató szerint az éghajlatváltozás főképp az élelmiszernövényeket veszélyezteti. Az újonnan felfedezett fajok jó alapanyagok lehetnek a szárazság és a betegségek elleni nemesítésben. Madagaszkáron olyan új kávéfajt találtak, ami az eddig ismerteknél nagyobb szemeket terem, és a 40 Celsius-fokos hőmérsékletet is gond nélkül elviseli. A felfedezések zöme azonban nem ilyen látványos, többségük az általunk ismert változatoknál jelentéktelenebb. Az is előfordul, hogy az új faj egyből a fokozottan veszélyeztetett fajok listájára kerül, mint például a Malin talált különleges virágú fa, amiből mindössze tíz egyed található egy uránbánya bővítésre kiszemelt területén.

A Kew Botanikus Kert kutatói a kolumbiai kormánnyal egyeztetve új területeket szeretnének kutatás alá vonni, a politikai viszályoktól sújtott ország a földkerekség legnagyobb biodiverzitással rendelkező növényvilágát tudhatja magáénak.

A Kew kutatóinak jelentése egy szomorú tényre is rávilágít: a földön élő növényvilág 20 százaléka veszélyeztetett. A növényi kártevők, betegségek és az invazív fajok évente több mint 500 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte. A bozóttüzek évente mintegy 340 millió hektár területet perzselnek fel, ami hozzávetőleg India nagyságának felel meg. Sajnos az idegenhonos fajok telepítése fokozhatja a bozóttüzek keletkezését, így például a szén-dioxid szint csökkentése érdekében Chilében széles körben telepített eukaliptusz ültetvények jelentősen növelték a bozóttüzek gyakoriságát, csakúgy mint a megfékezhetetlenül terjedő európai sünzanót (Ulex europaeus) Új-Zélandon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu