Hírek

A tökéletes újrahasznosítás: az új Solti Kulcsosház

Az alföldi emberek vendégszeretete közismert, azonban ahhoz, hogy ez kibontakozhasson, szükség van szálláshelyekre és találkozási pontokra - és egy ilyen találkozási pont lehet a Solti Kulcsosház - mondta el Sulyok Ferenc , a KEFAG Zrt. vezérigazgatója az épület avatására rendezett ünnepségen pénteken. A vezérigazgató mellett Bitay Márton Örs és Kalmár Pál avatták fel a kulcsosházat, Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek pedig megáldotta meg az épületet.

Talán egy kulcsosház üzemeltetése nem tűnik olyan dolognak, ami az erdészet feladata lenne. Ennek kapcsán vetette fel az ünnepségen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, hogy vajon mit is csinálnak valójában az erdészek? Egy korábbi, pont az erdőtörvény módosítása kapcsán tartott megbeszélésen saját bevallása szerint azt válaszolta erre, hogy mindent ők csinálnak, ami a közigazgatási határokon kívül történik. A sajtóban ugyan sokszor csak a negatívumok jelennek meg a munkájuk kapcsán, azonban számos jó dolgot is tesznek az erdészek és az erdészetek, ezek közül csupán egy a szálláshelyek üzemeltetése, de ők tartják karban az erdei bútorokat (esőbeállókat, asztalokat, padokat, stb.), kilátókat, sőt, még csillagvizsgálókat is működtetnek.

A mai világban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges életmódra, a természet szeretetére, és a családra, jelentette ki Sulyok Ferenc. Ennek szellemében vágott bele a KEFAG Zrt. a Solti Kulcsosház kialakításába. Nem volt azonban könnyű dolguk. Az eredeti épület egy régi – mint fogalmazott – lepukkant szocreál lapostetős iroda volt, ráadásul a Duna árterén, egy NATURA 2000-es területen. Az ilyen védettségű területen nagyon nehéz bármilyen beruházást véghezvinni.

Ebben nyújtott segítséget Solt Város Önkormányzata, és a helyiek támogatása, az összefogás az eredménye pedig az elkészült, megszépült szálláshely. Az épület méretéből fakadóan alkalmas lenne nagyobb csoportok befogadására is, azonban nem akarták, hogy túl zsúfolt legyen. Ezért csupán négy szobát alakítottak ki, összesen 12 főnek tud szállást biztosítani. A közösségi tereket azonban úgy alkották meg, hogy akár 30 fő is befér, így alkalmas konferenciák, tárgyalások, vagy akár nagyobb családi események lebonyolítására is.

Ahogy arra a vezérigazgató rámutatott, a kulcsosház elhelyezkedése a lehető legjobb: közel a dunaföldvári Beszédes József hídhoz, erre vezet az Eurovelo, azaz az Európai Kerékpárút Hálózat, nem beszélve a Duna közelségéről, de még a Magyar Zarándokút egy szakasza is a közelben van. Vagyis a létesítmény nem csak a természetjáróknak, erdészeknek, vadászoknak nyújthat pihenőhelyet, de akár kerékpárosoknak, horgászoknak, a vízi sportok kedvelőinek, és zarándokoknak is nyitva áll.

Kalmár Pál, Solt polgármestere megerősítette, hogy örömmel álltak a kezdeményezés mellé, hiszen a városnak is előnyös egy ilyen csodálatos szálláshely. Mint mondta, eleinte hinni se merték, hogy ilyen nagyberuházásra készül az erdészet. Az eredmény lenyűgöző, és a város mindent meg fog tenni, hogy a turistákat ide irányítsák.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu