Hírek

Egy hétig élt a hó fogságában az erdész

A szilvásváradi erdészeknek nemcsak az utakat kell megtisztítaniuk az elmúlt hét viharos időjárása során kidőlt fáktól, hanem egy kollégájukat is ki kellett szabadítaniuk a hó fogságából. Semmiben nem szenvedett azonban hiányt, az áramot leszámítva.

Bognár Bence, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének vezetője a heol.hu-nak elmondta: a bükk-fennsíki csurgói szolgálati vadászházban élő erdészük, Hajdú Pál múlt szerdán járt utoljára Szilvásváradon, akkor kezdődött a havazás is.

– Pali berendezkedett a téli időjárási viszonyokra, de ez a hó kicsit még őt is meglepte. Autóval indult el visszafelé, de már akkor elakadt, úgyhogy a hazafelé vezető utat is gyalog kellett megtennie – mesélte az előzményekről az erdészetvezető. Mint megtudtuk: a Bükk-fennsíkon lakó erdészt egy hétre zárta el a külvilágtól a 80 centiméter vastagságú hó, és onnantól kezdve áram sem volt a házban, nem működött az aggregátor. Kedden, miután nagyjából felszabadították a fennsíkra vezető utakat a hótól és a törmeléktől, egy rakodógéppel ástak utat a vadászházig, ahová eljuttattak egy működőképes aggregátort is.

– Pali jól van, semmiben sem szenvedett hiányt az áramon kívül. Van egy régi vezetékes telefonja, azon tartottuk a kapcsolatot. Van mit ennie és innia is, cserépkályhával fűt, a munkáját pedig továbbra is folytatja. A ház környékén jelenleg még 40 centiméteres a hó, de folyamatosan olvad – tudatta Bognár Bence.

Az erdészetvezető elmondta azt is: a nagy szélben a legkevesebb kár egyébként a Bükk-fennsík környékén keletkezett, mivel ott a fák még nem voltak lombban, de lentebb a fenyvesek koronatörése igen nagy. A Szalajka-völgy és a Bükk-fennsík felé vezető utak csak most szabadulnak fel. A még fel-feltámadó szél jelenleg is akadályozza a munkát, így még körülbelül 1-2 hét, mire a helyreállítást és a kárfelmérést elvégzik a területen.

Forrás: heol.hu