Lapszemle

Képes túraajánlók

Két sorozat, egy szerző és eddig három hegyvidék. A kötetekben Müller Nándor fotói gyönyörködtetik a szemet és a képzeletet. Ha pedig nem elégszünk meg a látvánnyal, húzzunk túrabakancsot és mint megbízható túravezetőre, támaszkodjunk a színvonalas kiadványokra, és fedezzük fel magunk is a Mecsek vagy a Zselic kincseit.

Mindkét sorozat hazánk középhegységi tájegységeinek sokszínű bemutatását tűzte ki célul. A Barangolások köteteinek segítségével az egyes tájegységek majd minden turistaútját bebarangolhatjuk, a természeti és kulturális örökségeken kívül megismerhetjük a környék múzeumait, tanösvényeit és arborétumait is, valamint a túraleírásokat a helyhez fűződő mondák, történelmi események is színesítik.

A Barangolások sorozat első kötetét 2009-ben vehették először kezükbe a Mecsek és a kirándulás szerelmesei. A kétszáznál több színes fotó kiválóan illusztrálja, hogy hol milyen látnivalók várnak ránk. A Mecseket mintegy 760 kilométernyi turistaút hálózza be, ebből a könyv közel hétszázon vezet végig. A Zselicet bemutató kötetben ajánlott 19 séta, 22 kirándulás és 9 bakancsos túra alkalmával összesen 650 kilométert barangolhatunk be.

A Négy évszak sorozat exkluzív ismeretterjesztő fotóalbumai a természeti értékeket – erdő, táj, épített örökség, védett növény- és állatvilág, ember alkotta környezet – hivatott népszerűsíteni, képanyagukat az erdőben túrázva, sokszor kúszva-mászva, hosszú évek munkájával állította össze a szerző. Az első album a Nyugat-Mecsektől indulva a Közép- és Kelet-Mecsek legszebb tájain át 222 kiváló minőségű fotóval, szakszerű, közérthető képaláírásokkal és összekötő szöveggel mutatja be mindazt, amit a Mecsek-hegységben látni lehet és érdemes. A Zselic néha rejtett, titokzatos világát 275 gyönyörű felvételen tárja elénk az erről szóló album, és egy fejezet erejéig a Boronka-mellék tájaira is elkalandozik.

A sorozat Pilist és a Visegrádi-hegységet bemutató kötetei is megjelentek, és a szerző már a Vértes, Gerecse és
Velencei-hegység látnivalóit csokorba szedő könyveken dolgozik. Azokat pedig a további hazai középhegységek bejárása és fényképes fedolgozása követi majd.

A kötetek mindenki számára közelebb hozzák a természetet, és egyben kiválóan alkalmasak a fiatalabb korosztály környezettudatos nevelésére, vagy akár arra, hogy térből és időből kilépve, képzeletben járjuk be a kínált túraútvonalakat.

Az eddig megjelent kötetek megvásárolhatóak a Líra és a Fókusz Könyváruházakban, a Kornétás Kiadónál, vagy megrendelhetőek a szerző weboldalán is (www.elmenymagazin.hu)Képes túraajánlók