Lapszemle

Szent Márton nyomában

Magyarország hegyei közül szépség tekintetében a Mecsek mindenképpen dobogós helyet érdemel. Meditációra alkalmas vidék, ahol a csendet legfeljebb a patakok csörgedezése töri meg. A hegyvidéki séta során pedig az üvegművesség és a fazekasmesterség emlékei váltják egymást szakrális történelmi helyekkel.

Ezt a vidéket is érinti az a 2400 kilométeres Via Sancti Martini Európai Kulturális Útvonal, amelyet az Európa Tanács 2005-ben úgy jelölt ki, hogy Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életét és kultuszának emlékeit mutassa be. Szent Márton 316-ban, éppen 1700 éve született a pannóniai Savariában, melynek helyén a mai Szombathely városa épült. Európában több ezer település és templom viseli nevét.
A vallási helyekben gazdag Mecsekben hűen őrzik a katonából lett szent püspök emlékét. Így készült el a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség védnöksége alatt a mintegy száz kilométeres Szent Márton Gyalogos Zarándokút. A természeti szépségekben, építészeti, művészeti, néprajzi örökségben, kortárs alkotásokban gazdag, különféle nemzetiségek által tarkított, gyalogosan és kerékpárral egyaránt bejárható útvonal a megye Szent Mártonnak szentelt templomait és a róla elnevezett településeket köti össze.

A kisújbányai templom is Szent Márton nevét viseli

Utunk első állomásáról, Kisújbányáról nyugati irányba elindulva Kisvaszaron át Sikondán keresztül Orfűt érintjük, ahol két templom – Mecsekrákoson és a régi Orfűn – is Márton püspök nevét viseli. Keresztülmegyünk a Jakab-hegyen, ami a pálosokhoz köthetően komoly szakrális értékeket hordoz. A hegy déli oldalán, Pécs nyugati városrészében, Patacson is találunk Szent Márton templomot.
Kisújbányáról délre haladva érjük el Zengővárkonyt, a település nevezetessége a tojásmúzeum és a szalmakincstár. Átvágva a 6-os úton jön Pusztakisfalu, Lovászhetény, Nagypall, s ez a majdnem észak–déli irányú útvonal Máriakéménden ér véget. A település Mária kegyhely, búcsújáró hely is. Onnan északnyugati irányba fordulva Magyarsarlós, Hárságy irányába, Nagykozáron keresztül érjük el a megyeszékhelyet. A kör a székesegyháznál, Pécs nagytemplománál ér véget, ahol a freskók egyike éppen Szent Mártont ábrázolja. Máriakéméndtől délre is találunk Szent Mártont tisztelő településeket: a horvát határ közelében fekvő Alsószentmártont, Felsőszentmártont, Kisszentmártont, és Hegyszentmártont. Ebbe az irányba is kibővítik majd a túraútvonalat.

Pécs-patacsi templom freskó

A ma bejárható száz kilométeren egyszerű, de kulturált szálláshelyekre van szükség, kialakításuk már folyamatban van. Addig is, a turisták megtapasztalhatják a települések lakóinak fantasztikus vendégszeretetét.
A Via Sancti Martini négy évszakos túra, melynek során Szent Márton tiszteletén túl, az érintett falvaknak is lehetősége nyílik a bemutatkozásra. A természetbarátok igyekeznek minél több ember figyelmét felhívni a táj értékeire, az utakat és a turistajelzéseket pedig rendszeresen karbantartják. A jelzéssel ellátott Szent Márton út mecseki szakaszán a Mecsekerdő Zrt. által fenntartott erdei tűzrakóhelyek, pihenőhelyek teremtik meg a kulturált kikapcsolódás lehetőségét a természetkedvelők számára.

Az embléma
a Via Divide Caritatem Baranyai Zarándokút
hivatalos logója.
Barakonyi Klára alkotása

A képek dr. Petre András felvételei