Lapszemle

Csalogató Lengyel-Annafürdőre

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. több tanösvénnyel és létesítménnyel várja a természetszerető gyermekcsoportokat. Amikor hozzánk, Lengyel-Annafürdőre, az erdő közepén álló, 60 fő elhelyezésére alkalmas Erdészeti Erdei Iskolába érkezik egy lelkes iskolai osztály, terepen jártas kollégáimmal azon mesterkedünk, hogy a diákok minél több személyes tapasztalattal gazdagodhassanak.

A völgynek pedig eleve különleges kisugárzása van, nem véletlenül kedvelték az Apponyi grófok is. Mi pedig igyekszünk a nálunk töltö napokat minél tartalmasabb, izgalmasabb programmal megtölteni, mindig az adott korosztály figyelembevételével. Megelőzve az erdő ébredését, hajnalban csendesen fülelünk az egyre világosodó erdőben, hogy megtudjuk, melyik madár kel legkorábban, ki fújja az ébresztőt. Természetesen a szomszédos tavat is meglátogatjuk, hiszen ilyenkor le sem tudja tagadni, mennyi pára szökik a levegőbe. Napközben sokat túrázhatunk a tematikus tanösvényeken vagy a közeli erdőkben. 

Megelőzve az erdő ébredését, hajnalban csendesen fülelünk az egyre világosodó erdőben, hogy megtudjuk, melyik madár kel legkorábban, ki fújja az ébresztőt. Természetesen a szomszédos tavat is meglátogatjuk, hiszen ilyenkor le sem tudja tagadni, mennyi pára szökik a levegőbe. Napközben sokat túrázhatunk a tematikus tanösvényeken vagy a közeli erdőkben.

Sétáink során rengeteg növényt és állatot látunk a parkerdőben, de a tó és a patak élővilága sem marad rejtély, hiszen alaposan megvizsgáljuk lakóit, és biológiai vagy kémiai vízminősítést is végzünk. A vadaspark melletti kilátó és lombkorona-tanösvény interaktív eszközei játékra hívják a kíváncsiskodókat, a többi közt madarakat keresgélünk a kihelyezett távcsövek segítségével.

A nagyobb távokat kerékpárral teszszük meg, 27 bicikli várja a gyermekeket. Igazán szép kirándulás, erdei úton elkerekezni a Szentkúti-kunyhóhoz és a Papdi kápolnához. A Szentkúti-kunyhónál a múlt és a jelen összhangban van egymással. A régi kisparaszti gazdálkodást, vályogépítészetet ötvözik a mai kor megújuló energiaforrásaival, környezetbarát megoldásaival. A saját kézzel formázott, kemencében sült perecek energiát adnak a fáradt túrázóknak az Annafürdőre való visszatéréshez.

Lengyel településen található a gróf Apponyiak kastélya, gyönyörű parkjában egyebek közt mamutfenyőt is láthatunk. A településen játékos formában, térkép és vers segítségével – és természetesen a helyiek közreműködésével – találhatunk rá a lengyeli kincsekre. 

 

A kézműves foglalkozásokon természetes alapanyagokkal dolgozunk, így erdei terméseket, fakorongokat, birkagyapjút, agyagot használunk. Külön foglalkozás keretében pedig az ehető és mérgező növényekkel is foglalkozunk. Megismerkedünk jó néhány gyógynövénnyel és a belőlük készült termékekkel. Gubacsból tintát készítünk, hogy abban lúdtollat mártogatva képeslapot írhassunk szeretteinknek.

 

Késő délután kecskefejéssel próbálkozhatunk, majd a kis gidák közt a legelőn a Mecsek vonulataiban gyönyörködünk. Sötétedés előtt megrakjuk a tábortüzet, hogy az éjszakai túráról visszaérve nyárson szalonnát süthessünk. A késői túrán szem és fültanúi lehetünk a nappali világ elcsöndesedésének és az éj kezdetének. A magaslesekről az éjszakai portyára induló borzokat, rókákat, szarvasokat figyelhetjük meg. A táborból hazatérve, a talajtanos foglalkozáson talált löszbabákat és a többi kincset nézegetve, felelevenednek az élmények az erdei iskolában elöltött napokról. Szeretettel várunk benneteket is az erdészeti erdei iskolánkba, Lengyel-Annafürdőre!

Bővebb információ:
www.erdeiiskola.gyulajzrt.hu, www.gyulajzrt.hu
Szegedi Viktória
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Turisztikai és Természetismereti Központ

 

Erdei tündérek, angyalok a karácsonyfára

Gyűjtsetek színes faleveleket, tobozokat és tölgymakkokat. Szükség lesz még ragasztópisztolyra, egy kis színezett  gyapjúra az angyalok hajához, rafiaszalagra vagy zseníliadrótra, ecsetre, pici ecetre és krémszínű akril festékre.

• A tölgymakkot ecettel zsírtalanítsuk le, ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a tobozra, majd fessük le.

• Az angyalok kezeit zseníliadrótból vagy összefont rafiaszalagokból készíthetjük, amit szintén a ragasztópisztollyal rögzítsünk a tobozhoz.

• A szárnyakhoz az erdőben ősszel lehulló színes falevelek közül válasszuk ki a nekünk leginkább tetszőt.

• A színes gyapjú hajon jól mutatnak a makk kalapok.

Az erdő adta kincsekből további csodás karácsonyi díszeket készíthetünk, munkánknak csak a képzeletünk szab határt.