Lapszemle

Képes szakmatörténelem

Az alapításának 150 éves jubileumát ünneplő Országos Erdészeti Egyesület egyebek között a magyar erdőgazdálkodás másfél évszázados történelmét átfogó, háromrészes könyvsorozat kiadásával kíván emléket állítani a jeles évfordulónak. A hazánk két világháború közötti korszakába betekintést nyújtó második kötetet az emlékév ünnepi záróeseményén mutatták be az Országházban.

Másfél évszázad az erdők életében nem nagy idő, az ember számára azonban öt egymást követő generáció elhivatott szakmai szolgálatának időszaka. A Magyar erdőgazdálkodás képes története az 1867-es kiegyezéstől a 20. századi rendszerváltásig hiánypótló értékkel dolgozza fel a magyar erdészet képes történetét három kötetben. A könyvsorozat egyúttal hű képet fest az Országos Erdészeti Egyesület adott korban végzett tevékenységéről, az egyesületi tagságot alkotó erdész szakemberek mindennapjairól. Érzékeltetve azt a szakmaszeretetet és elhivatottságot, amellyel a természetet és nemzetüket, a közjót szolgálták. 

Az Országos Erdészeti Egyesület bábáskodott a hazai erdőgazdálkodás születésénél, napjaink aktív egyesületi léte pedig biztató jövőt vetít előre a szakmák egésze számára. Az egyesület legszebb hagyományait folytatja azzal, hogy útjára bocsátotta Oroszi Sándor erdőmérnök-történész szerkesztésében a magyar erdőgazdálkodás történetét képekben megjelenítő egyedi albumsorozatát. A kiadvány páratlan, eddig nem publikált archív anyagok közzétételével mutatja be a magyar erdészet eseményekben, fordulópontokban, kiemelkedő személyiségekben gazdag fejlődését.

A sorozat kezdő kötete hazánk dualizmus kori erdőgazdálkodását mutatja be, és egyben jó tükre a korabeli gazdasági, politikai viszonyoknak is. Az újonnan megjelent második kötet történeti áttekintésének képei, illusztrációi pedig nemcsak erdészeti szakmai kérdésekbe, hanem a két világháború közötti trianoni Magyarország korszakának világába is segítenek betekinteni. A 19. században a nemzetgazdaság második ágazatát adó erdészet az első világháborút követő békediktátum következtében elcsatolt hatalmas erdőterületek miatt veszített a jelentőségéből, majd a korabeli gazdasági és politikai viszonyok közötti rögös szakmai útkeresés során alakította ki a mai magyar erdőgazdálkodás alapjait.

A képes album második, 237 oldalas kötete is matt fóliázott keménytáblás borítóval, cérnafűzött kötészettel, színes megjelenésben, 238×238 mm-es méretezéssel készült, 1000 darabos példányszámban.
A könyvsorozat jövőre a második világégéstől a rendszerváltásig tartó időszak áttekintésével zárul.

A Magyar erdőgazdálkodás képes története könyvsorozat első két kötete megrendelhető az Országos Erdészeti Egyesület titkárságán (e-mail: titkarsag@oee.hu, telefon: +36 (1) 201-6293), és a www.oee.hu/webshop oldalon, 5800 forintért.