Lapszemle

Út, ami összeköt

A XX. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitányaként a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 24 kilométeres gyalogtúrát szervezett az Alföldi Kéken Rém községtől – a szomszédos Gemenc Zrt. erdein és Érsekhalmán át – a vadonatúj Császártöltési Kulcsosházig. Bács-Kiskun megyében azonban más kijelölt túraútvonalakon is próbára tehetjük magunkat gyalogszerrel, kerékpárral, illetve némelyiken akár lóháton.

Amikor húsz évvel ezelőtt a fővárosból egy Kecskemét közeli tanyára költöztem, nem értettem, hogy németországi barátaink miért imádják annyira az Alföldet. Őket a végtelen rónák és a szabad tereplovaglás tette megyénk szerelmesévé. Bár a lovaglás nem lett a kedvenc sportom, engem is rabul ejtett a síkság, a távoli horizont és a zavartalan csillagos égbolt látványa. Hegyvidéki túrázáskor gyakran mentegetőzünk azzal, hogy „mi alföldiek vagyunk, nem bírjuk a hegymenetet”, miközben jól tudjuk, hogy a síkvidéki, bokáig süppedős homok is rejteget kihívásokat a gyalogosok számára. Amennyiben az égiek is úgy akarják, és hó födi a sík tájat, akkor sífutásra is alkalmas, de homokvidéken kerékpárral csak az extrém sportok kedvelői vágjanak bele a túrába! 

„Indulj el egy úton …”

A Rockenbauer Pál rendezte Másfélmillió lépés Magyarországon című gyalogos ismeretterjesztő film főcímdalával vágjunk is bele, és haladjunk az Alföldi Kéken! A Dél-dunántúli Kéktúra útvonal folytatásaként 1996-ra elkészült 850 kilométer hosszú Alföldi Kék, közel 60 kilométeren vezet a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő területeken. 

A Császártöltési- és Dél-Kiskunsági Erdészet által fenntartott, javarészt mostoha termőhelyen, vízhiányos körülmények között, mesterségesen létrehozott erdőkben (vagy azok szomszédságában) sétálhatunk fekete- és erdeifenyvesek, szürkenyárasok, akácosok és kocsányostölgy-állományok között. A cserjeszinten ősszel az egybibés galagonya, a kökény és fekete bodza kínálja terméseit, a gyepszinten pedig évszaktól függően a tavaszi hérics, homoki kikerics és a báránypirosító virágaiban gyönyörködhetünk. A szerencsésebbek fácánt, gyurgyalagot, fekete harkályt, hollót, macskabaglyot, szajkót vagy egerészölyvet is láthatnak, az emlősállatok közül pedig feltűnhet a mezei nyúl, a borz, a nyest, a nyuszt, a mókus, a keleti sün, az aranysakál, a róka, a vaddisznó, az őz, a dámvad vagy a gímszarvas egy-egy példánya. A Jánoshalma-kunfehértói erdők kiemelt jelentőségű, Natura 2000 besorolású természet-megőrzési területen húzódnak, az elsősorban a biológiai sokféleség megőrzése érdekében kijelölt európai ökológiai hálózathoz az erdőgazdaság 172 hektárja tartozik Kisszállás és Balotaszállás környékén. A Kéktúra útvonala egész évben bejárható, köszönhetően a karbantartásukat végző Ranger-hálózatnak és az erdőgazdaság munkatársainak. A túraútvonal ugyan természeti látnivalókban gazdag, de ha már erre járunk, érdemes egy kis kulturális- és néprajzi kitérőt tenni a környező települések valamelyikére!

Egy kis kitérő

Az Alföldi Kéktől 13 kilométerre, Tompán a KEFAG Zrt. gondozásában lévő Kelebiai Parkerdőben barangolhatunk. A Sáskalaposi Tanösvény tájékoztató tábláin nyomon követhetjük az erdőgazdálkodás műveleteinek körforgását, az erdőtelepítéstől a fakitermelésig, és megismerhetjük a legfontosabb fafajokat, erdeink madarait, védendő állatait, vadászható vadjait, kisebb-nagyobb lakóit. A túra folytatásához a 10 férőhelyes Sáskala posi Vadászházban gyűjthetünk erőt. A közeli Bárómajor műemlék jellegű épületeit is megéri felkeresni, hiszen a Szent Anna-templom a budai Mátyás-templomot mintázza, a Redlkastélyt pedig 50 hektáros arborétum jellegű park veszi körül. 

Balotaszállás (a Kéktől 5 kilométerre) Arborétuma szürkenyár-génrezervátum, közel 70 hazai nyárfajta gyűjteménye. A Kisszálláson (9 kilométerre a Kéktől) 1856-ban épült neoklasszicista stílusú Boncompagni-kastélyt angolpark övezi. Kiskunhalason (18 kilométerre a Kéktől) pedig a Csipkemúzeumban, valamint a Thorma János Múzeumban érdemes egy kicsit elidőznünk. 

 

Császártöltési lépések

A Kék-túrázásban megfáradt vándorok egész évben foglalhatnak szállást a vadonatúj Császártöltési Kulcsosházban, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a KEFAG Zrt. építtetett. Az önellátásra berendezkedett, erdőszéli, nyolcszobás, 16 férőhelyes épület mindkét szintjén konyha, társalgó, valamint szabadtéri tűzrakóhely szolgálja a tökéletes pihenést, feltöltődést. A ház kisebb családi rendezvények, céges konferenciák, tanfolyamok megrendezésére is alkalmas.

Császártöltés további érdekes túralehetőségeket is kínál; bejárhatjuk a fafaragásokkal díszített Főkáptalani Borút ösvényt, a Császártöltési Pincesorokat, és a három nyelven (magyar, sváb, német) kitáblázott 8,5 kilométeres Ősi ösvényt. Körbetekinthetünk a település központjában elhelyezett Szálas Béla-kilátóról, túrázhatunk tovább a Kéken és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Vörös mocsár tanösvényen, vagy felüdülhetünk a Hajósi Borpincéknél. Idén júliusban Puskás Antal (Tóni), a látássérült túrázó erdész kollégáink kíséretével járta végig az Alföldi Kéktúra KEFAG Zrt.-t érintő szakaszait. (Tapasztalatairól a 12-13. oldalon olvashatnak.).

Testi, lelki megújulás 

Császártöltést érinti a Magyar Zarándokút mintegy 60 kilométeres szakasza is: Kalocsa – Homokmégy – Császártöltés – Hajós – Dusnok – Szent László-híd vonalon. A keresztény szellemiségű út a testi, lelki, szellemi megújulásban egyaránt segít. A hasonló indíttatásból útnak indulók számára elérhetők megyénkben a Kárpát-medence Máriakegyhelyeit összekötő Mária Út (Közép- Európa zarándokútja) észak-déli vonulatának a leágazásai is. 

A Kecskeméti Arborétum Mária-kápolnájától induló Kápolnák Útja a Duna- Tisza közén észak-déli irányban végighaladó, zöld sávjelzésű turistaút. Ha ezt az utat választjuk, „bemelegítésként” sétálhatunk egyet a 62 hektáros, csaknem 30 éves gyűjteményes kertben, majd a túraútvonalon haladva eljutunk a Nyíri-erdei Szent Hubertus Parkerdőbe. A Kecskemét környékiek kedvelt pihenőhelye ad otthont a Vackor Vár Erdei Iskola foglalkozásinak is.

A rövidebb hétvégi kirándulásokra, természetjárásra a KEFAG Zrt. által fenntartott parkerdők is remek lehetőséget kínálnak. Kecskeméten a Nyíri-erdei Szent Hubertus- és a Csalánosi Parkerdők, továbbá a Császártöltési- és a Kelebiai Parkerdők is egész évben várják a látogatókat.

Gyalogszerrel vagy kerékpáron – és télen síléccel is – szabadon járhatók a kijelölt turistautak, azonban az erdőkben számíthatnak korlátozásra is a túrázók (pl. fakitermelés vagy vadászat miatt), ezért mielőtt útnak indulunk a váratlan akadályok elkerülésére érdemes az erdőgazdaság honlapján tájékozódni (www.kefag.hu).

Tudta-e?

A Kékkör egyes szakaszait a Ranger-hálózat keretében a területileg illetékes erdészetek munkatársai havonta legalább egyszer ellenőrzik, és az esetleges rendellenességek (járhatatlanná vált szakasz, útra dőlt fa, megrongálódott jelzés stb.) helyét bejelentik a Magyar Természetjáró Szövetségnek, és intézkednek a mielőbbi megoldásukról.

Fotók: Hulej Zoltán, Franzer Flóra és a szerző