Lapszemle

Élménytanulás Gemencen

Ezen a nyáron már a Gemenc Zrt. teljesen felújított erdészeti erdei iskolája várta Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában az osztályokat, a családokat és az egyéni bakancsos turistákat. Az újjávarázsolt létesítményben a hálótermeket kisebb szobák váltották fel, a tanterem és az étterem is megújult, valamint megvalósult az energetikai korszerűsítés és az alsó szint akadálymentesítése is.

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskola 2002- től magas színvonalon, a vele szemben támasztott elvárásoknak megfelelően látta el feladatait: a társaság közcélúközjóléti tevékenységének egyik meghatározó bázisaként vett részt a gyermekek, a felnövő generációk szemléletformálásában. Megismertette a diákokat a természettel, és elősegítette a természet szeretetén alapuló aktív természetvédelem képességének kialakulását az ide látogató iskolásokban.

Élménytanulás Gemencen

A legutóbbi fejlesztéssel az erdei iskola tantermének bútorzata teljesen megújult, és berendezése az erdőpedagógiai foglalkozásokon hasznos szemléltető eszközökkel bővült. Az eddigi három nagy hálóterem helyett tizenegy kisebb szoba készült el, az 5-6 ágyas hálótermek mellett 2-4 ágyas, fürdőszobás légkondicionált szobákat is berendeztek. A földszinten akadálymentes szoba, vizesblokk és fürdő is helyet kapott. A földszinti tantermet, az éttermet és a konyhát átalakították, az étteremhez fedett terasz kapcsolódik, és az épület környezete is megújult. A sátorral érkező vendégek számára az erdei iskola mögött sátorozásra alkalmas területet alakítottak ki. Az erdei iskola épületében lévő vizesblokk a sátrak irányából közvetlenül megközelíthető. 

Élménytanulás Gemencen

Élménytanulás Gemencen

Az erdőgazdaság alapvető célként tűzte ki, hogy a mozgásukban korlátozott vendégek is megismerhessék Gemenc páratlan növény- és állatvilágát. Az eddigi és a mostani akadálymentesítési fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak megszállhatnak az erdei iskolába látogató mozgásukban korlátozottak, hanem végigkövethetik a Gemenc kincsei interaktív kiállítást, a Gemenci Erdei Vasút átalakított vasúti kocsijával pedig elérhetik az erdei megállóhelyeket és tanösvényeket, ezáltal előttük is megnyílik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. Az Ökoturisztikai Központban az erdei terepet jól tűrő elektromos meghajtású kerekesszékek is kölcsönözhetők. 

A Gemenc Zrt. a Bajai Speciális Szakiskolával kötött megállapodást a bútorzat egy részének elkészítésére. Az iskola tanműhelyében felújították az étkező berendezéseit, állólámpákat, konyhabútort és beépített szekrényeket készítettek. Az együttműködés keretében az intézmény tanulói részére erdei programokat szervez a Gemenc Zrt. 

Bővebb információ: http://erdeiiskola.gemenczrt.hu/

 

Élménytanulás GemencenKözvetlen tapasztalatszerzés 

Tizenkét tematikus erdőpedagógiai foglalkozás várja mindazokat az iskolás csoportokat, amelyek szeretnének többet megtudni Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyedülálló állat- és növényvilágáról, kultúrtörténeti értékeiről, erdészeti és vadászati tevékenységéről. Az egymásra épülő foglalkozások az adott korosztály ismereteinek megfelelően, változatos erdőpedagógiai módszerekkel és munkaformákkal nyújtanak használható tudást és élményt. 

Az erdei iskola élménypedagógiai szemléletet követ, így a foglalkozások természetismereti, vizuális és kézműves részekből állnak. Cél a környezettudatos nevelés, a természettudományos ismeretszerzés, a képességek, készségek, jártasságok fejlesztése, az életviteli útmutatás. Játékos feladatokon keresztül az ismeretek elmélyülését a diákok tevékeny részvétele, közvetlen tapasztalatszerzése, megfigyelése garantálja. A gyerekek egyebek között megismerkedhetnek az erdő életközösségével, az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival és hagyományaival, az erdő és az ember évszázados viszonyával. Megtanulják a természeti környezetben való viselkedés normáit és legfontosabb szabályait.

Az erdei iskola az osztályokat kedvezményes programcsomagokkal is várja, a pedagógusok a honlapon kérhetnek személyre szabott ajánlatot.