Lapszemle

Környezeti nevelés a cívisvárosban

Az ország második legnagyobb városában, Debrecenben várja a természetszerető fiatalokat, diákokat az Országos Erdészeti Egyesület minősítésével büszkélkedő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola. A NYÍR ERDŐ Zrt. erdei iskolája a város „zöld tüdejében”, a Debreceni Nagyerdő peremén ismerteti meg az óvodás és iskolás gyermekeket az őket körülvevő természet csodáival és neveli környezettudatosságra a jövő nemzedékeit.

Környezeti nevelés a cívisvárosban

A Debreceni Nagyerdő 30 hektáros részét, 1939. október 10-én elsőként jegyezték be hazánk természetvédelmi területeinek törzskönyvébe. A védetté nyilvánított idős gyöngy virágos tölgyesek árnyékát nem csak a kirándulók és sportolni vágyók keresik fel, hanem a Kartács utcára látogató gyermekcsoportok is. A 2013-ban átalakított erdei iskola legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás-, általános és középiskolás korú gyerekek környezettudatos nevelése az erdőpedagógia és a környezeti nevelés módszereit alkalmazva. Azt szeretnénk elérni, hogy a diákok megismerjék az erdőt és annak élővilágát, betekintést nyerjenek az erdészek munkájába, az erdőgazdálkodásba, valamint az erdészeti hagyományok ápolásába. Foglalkozásaink elsősorban a Debreceni Nagyerdő növény- és állatvilágát bemutató terepi és szaktantermi foglalkozásokra épülnek. Ezekhez segítséget nyújtanak a Gyöngyvirág, Odvas keltike és Borostyán tanösvények, valamint az ott elhelyezett ismeretterjesztő táblák. Az erdei iskola a tavaly decemberben átadott korszerű épületegyüttesben működik. Az egyik szárnya az iskolának, a másik a Debreceni Erdészetnek ad otthont. Az udvarban pedig erdei foglalkoztatót is kialakítottunk. A beruházással az volt a NYÍRERDŐ Zrt. célja, hogy innen irányítsák a felbecsülhetetlen értékű Debreceni Nagyerdő erdőkezelési munkáját, és a város környezeti nevelésében meghatározó szerepet vállaló erdei iskolának is helyet adjon az épület.

Az erdei foglalkoztatót is kihasználják az oktatásbanA foglalkozások során az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum területére is ellátogatunk. Ott a gyerekek megismerhetik az Erdős-puszták flóráját és faunáját, emellett betekintést nyerhetnek például a 19. és 20. század fordulóján élt debreceni erdőtelepítők, a vákáncsosok életmódjába. A tanösvényen végigsétálva pedig szemügyre vehetik az Országos Erdészeti Egyesület által az év fájának megválasztott fafajok egyegy példányát. A tanösvény folyamatosan bővül, hiszen az erdészek minden évben elültetik az internetes szavazáson legtöbb voksot kapó faj egy facsemetéjét.

A Bemutatóház kiállítótermeiben az erdészeti és vadászati hagyományokat ismertetjük, egyebek mellett a mindennapi használati tárgyakon keresztül. Az Erdőspuszták élővilágát megjelenítő preparátumokat pedig testközelből is megtekinthetik a diákok.

Ismerkedés az énekes madarakkal az Erdőspusztai ArborétumbanDebrecentől 25 kilométerre, Hármashegyen is színes, változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. A tájat új kilátóból csodálhatják meg a természetjárók. A 12 állomásból álló Hármashegyi Felfedező Tanösvényen is végigsétálhatnak a Hármashegyi-tó érintésével, miközben a terület növény- és állatvilágával ismerkednek meg.

Erdei iskolánk fontos szerepet tölt be a város óvodáinak és iskoláinak életében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy látogatottságunk és hírnevünk évről évre nő. Legnépszerűbb programjaink között szerepel az erdők élővilágának megismertetése tanösvénytúrákon és tematikus foglalkozásokon. Ezeken kívül igyekszünk bemutatni az erdész mindennapi munkáját és a fenntartható erdőgazdálkodást. Van mód a vadászati ismeretek elmélyítésére, vadnyomok felkutatására és szárnyas barátaink megismerésére is.

Az Év Fája tanösvényenTematikus foglalkozásainkon túl természetismereti vetélkedőkkel, tanulmányi versenyekkel, fotó- és rajzpályázatokkal hívjuk fel a diákok figyelmét a környezetvédelemre. Azt szeretnénk elérni, hogy kialakuljon bennük és a mindennapjaik részévé váljon a környezetkímélő magatartás. A környezeti nevelés során a zöld jeles napokhoz és az erdő témaköreihez kapcsolódva, lehetőséget adunk a gyermekeknek, tanulóknak az őket körülvevő világ megismerésére közvetlen megfigyeléssel, tapasztalatszerzéssel, és játékkal. Reméljük, hogy minél többen ellátogatnak hozzánk és személyesen is megtapasztalják az erdei iskola által nyújtott lehetőségeket. 

Érdeklődés, jelentkezés:

  • Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola

    NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet
    4032 Debrecen, Kartács utca 25.

  • Huszti Anett oktatóközpont vezető

    Telefon: +36 (52) 500-430,
    +36 (52) 500-434, +36 (30) 445-1078
    E-mail: Anett.Huszti@nyirerdo.hu