Lapszemle

Gyalog a Nemzeti Kegyhelyhez

A zarándokút nem egyszerű túra vagy kirándulás. Lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye, és Isten irgalmának élő vízforrása felé. A Mária út népünk nagy kegyhelyeit, szent helyeit köti össze, mindenekelőtt Máriazellt és Csíksomlyót. Persze választhatunk kisebb távot is, haladjunk Mátraverebélyről Szentkútig.

Gyalog a Nemzeti KegyhelyhezA legenda szerint, amikor Szent László a kunok ellen harcolva átugratott egy szakadékot, az elülső lópata földre érkezésénél víz szivárgott ki a talajból. Az ott létesített és csodás gyógyulásairól elhíresült kút Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelyévé vált az 1258-ban kiadott apostoli Szentszék engedélye után. Úgy tartják, meggyógyultak némaságból, különféle betegségből, de láttak aranykeresztet is felragyogni a vízben. 1701- ben hívők ezrei előtt jelent meg a Boldogságos Szűz, a trónján ülve és a kis Jézust tartva a karjaiban. A kegytemplom pedig a szinte egyedülálló „öltöztetős” Szűz Mária kegyszobornak is otthont ad.

Tavaly megújult a kegytemplom, a rendház, a templomkert, a szabadtéri miséző hely, a zarándokház, és új zarándokszállásokat és fogadóépületet hoztak létre, sőt rendezték a szent kút környezetét is.

Mátraverebély-Szentkútra több irányból is eljuthatunk, de a legszebb látványban akkor lehet részünk, ha Szécsényből a Cserhát lankáin keresztül vezető kevésbé ismert utat választjuk. A táj szépsége mindenkit rabul ejt. A Tepke-kilátóból pedig teljes körpanoráma tárul elénk, a dombok közt megbúvó településekkel, az erdőrengetegek között hullámzó mezőkkel. A természet csendje óhatatlanul kiszakít a zajos, munkával terhes mindennapokból, az út megadja a lehetőséget, hogy elmélkedjünk magunkról és a gyönyörű környezetet adó Teremtővel való kapcsolatunkról.

Évente mintegy kétszázezren zarándokolnak el a Nemzeti Kegyhelyhez, az egyik legnagyobb szervezett zarándoklatot minden augusztusban a ferences szerzetesek vezetik.

A ferencesek által javasolt útvonal:
Szécsény Ferences templom (5,4 km) – Kisgéc, Kereszt (2,4 km) – Magyargéc, Szent Márton-templom (2,4 km) – Nógrádmegyer, Kisboldogasszony-templom (10,7 km) – Márkháza, Krisztus király templom (4,2 km) – Mátraverebély-Szentkút, Nagyboldogasszony Bazilika