Lapszemle

Élmények az ország tetején

A Mátra hegység tele van látnivalókkal, nem mellesleg az ország legmagasabb pontját is ott találjuk. Az 1014 méter magas Kékestetőre és a szomszédságában álló Galya-tetőre vezető utakat források, várak, kilátók övezik, csúcsukról pedig páratlanul pazar panoráma tárul elénk. A gyönyörű erdőket az EGERERDŐ Zrt. kezeli, és kényelmes szálláshelyeket is kínál az erdőgazdaság.

Élmények az ország tetején

A csúcshódításokhoz induljunk el Gyöngyösről, amelyet a Mátra kapujának is neveznek. De még mielőtt útra kelnénk, tekintsük meg a Mátra Múzeumot, állandó kiállításain a hegység élővilágáról, természetrajzáról, ásványairól, és a város helytörténetéről is ismertetőt kapunk. A múzeumlátogatás után érdemes vonatra szállni, a szomszédban található Mátravasút végállomásáról két irányba indulhatunk. A rövidebb szakasz Mátrafüredre vezet a Farkasmályi pincesorok alatt – a vonatból hosszan gyönyörködhetünk a Kékes csúcsában és az azt körülvevő zöld rengetegben. A mátrafüredi végállomástól aztán észak felé, közvetlenül a villasorok alatt, a Bene-patak mentén haladva, jól kitáblázott turistautak vezetnek a Máriácska, a Rákóczi-forrás, a Gyökeres-forrás, a Benevár-romok, Mátra háza és Kékestető felé.

Erdőkben, réteken át, patakok mellett vezet a vasútvonalGyalog és kerékpárral egyaránt közlekedhetünk, a bátrabbak pedig túravezetők kíséretében a Hegyi Sportok Bázisától kölcsönözött extrém kerekes járművekkel is bejárhatják a Mátra erdei ösvényeit. A Mátravasút idén ünnepli, hogy kerek 90 éve az utasforgalom szolgálatában áll, erről május 1-jén emlékezett meg az EGERERDŐ Zrt. Mátrafüreden.

Izgalmas vonatozás

Az erdei vasút másik fővonala Gyöngyössolymoson keresztül a Szalajkaházig szállítja az utasokat. A vonatozás élménye ezen a vonalon közel 50 percig tart. Először sík vidéken haladva, községi földeket, szőlőket keresztezve a Jánoska megállónál éri el Gyöngyössolymos, az egykori királyi solymászok falujának határát. Majd a kertek alatt a patak folyását követve, izgalmas vonalvezetéssel kanyarog át a falun. A patakot egy ritka megoldású, ferde, 33 méter hosszú híd íveli át, és a falut elhagyva a Kis-hegy andezit szikláiban gyönyörködhetnek az utasok.

A Mátravasút szülinapi tortavágásaAz egykori fűtőház és a Cserkő-bánya után ismét a patak mellett kanyarogva, virágos réten át a Cserkő megállónál hatol a vonat az erdőbe. A Cserkő- tó a környékbeliek kedvenc kirándulóhelye. A továbbra is a patakot követő, napsütötte tisztásoktól, andezit sziklarajzoktól változatos erdei szakasz a vasútvonal legszebb része. A lajosházi megállótól jól jelzett turistautakon, gyönyörű tájakon könnyen eljuthatunk Mátraházára, a sástói kempinghez, valamint a már felszedett egykori vasútvonal nyomvonalán a Csórréti-víztározóhoz is. A hosszabb túrára vállalkozóknak érdemes a Galyatetőre és Mátraszentimrére vezető útvonalat is bejárniuk. A vasúti pálya végállomása a Szalajka- ház. Ennek közelében egy tisztáson áll az árnyat adó filagória, ez és a hangulatos patakpart ad teret nyaranta a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat szabadtéri koncertjeinek.

Erdei iskola is működik a Szalajka-házban

A Mátrafüredi Erdészet közeli vadaskertjében muflonok és vaddisznók csapatát figyelhetjük meg, természetesen kerítésen kívülről. A végállomás nevét is viselő Szalajka-ház kedvelt erdei szálláshely, izgalmas és szórakoztató erdei iskolás foglalkozások helyszíne.

A mátrai vidékhez szorosan hozzátartozik a szőlő / Vaddisznó-család az erdészet Csúcshelyek a Mátrában

Galyatetőn, az ország egyik csúcspontján magasodó Galya-kilátót a Galyatetői Turistacentrummal együtt tavaly adták át. A különleges programban az EGERERDŐ Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnereként vett részt. A bivak szállásként is használható kilátó nemrég komoly ismertséget szerzett az amerikai Architizer Awards közönségdíjával.

A magaslatokat kedvelők kilátók egész sorát látogathatják végig a Mátrában. Mátrafüred közelében a Kozmárykilátóból, a több mint 100 éves, patinás kőépítményből gyönyörű körpanoráma tárul elénk. A Muzsla kilátóról dél felé Mátrafüredre, valamint Gyöngyösre és a Sár-hegyre nyílik szép kilátás. A Hanák kilátó Mátraházáról és Mátrafüredről egyaránt kellemes kirándulással érhető el, a mátrai turizmus „atyjának”, Hanák Kolosnak állít emléket. A Sástói kilátó teraszairól tiszta időben még a Tiszáig és a Budai hegyekig is ellátni.

Kékestető egyik ismérve a már jó messziről látható TV-torony, mely csodálatos körpanorámát nyújtó kilátó is egyben. Alsóbb szintjén fedett, felette egy nyitott kilátóterasz hívogat. A fedett részen körpresszó üzemel, valamint egy 8000 darabos minipalackgyűjtemény is látható.
Kékestetőtől az országos kék jelzésen keleti irányban haladva 2 kilométerre találjuk a 899 méter magas Saskőt, az 1930-ban épült, I. világháborúban elesett turisták emlékművével. A Vöröskő kilátó Mátraszentlászló közelében, a 781 méter magas Vörös-kő hegyen található. A Mátra bővelkedik természetes kilátóhelyekben is, egyik legszebb az Ágasvár csúcsa. Igazi túracél, megéri a fáradozást! A 708 méter magas Világos-hegy sok természetjáró szerint a Mátra legszebb körpanorámás magaslata. A Gyöngyös fölé magasodó Cseplye-tetőről, madártávlatból szemlélhetjük a várost és a mátraaljai településeket. Ezen a kilátóponton áthalad a 12 állomásból álló 6,5 kilométer hosszú Sár-hegyi tanösvény, amely Gyöngyös és Mátrafüred felől egyaránt bejárható. Sár-hegy geológiáját, növény- és állatvilágát tanösvény mutatja be, mely a Szent Anna-tavat is érinti, ahol a kis kápolna árnyékában pihenhetnek, és élvezhetik a természet békéjét. A Mátra másik oldalán Szurdokpüspöki, a források faluja határában épp a közelmúltban adták át a Diósi-tanösvényt. A 4,5 kilométeren nyolc állomás és két pihenőhely várja a látogatókat a település felett húzódó pincesor közelében.

 A szurdokpüspöki pincesor felett vezet a Diósi-tanösvény       Harminc főt tudnak elszállásolni a fenyvespusztai vendégházban

Tar község felett, Fenyvespusztán találjuk az EGERERDŐ Zrt. másik új fejlesztését. A harminc fős szálláshely kiválóan alkalmas nyári táborok és erdei iskolás foglalkozások megtartására a szomszédságában található Dr. Tuzson János Arborétum felfedezésével együtt.

Testet-lelket gyógyít

A Mátra egyben klimatikus gyógyhely is, a Mátrai Gyógyintézet Kékestetőn és Mátraházán is fogad betegeket. A szubalpin klíma kitűnően gyógyítja az idült légzőszervi betegségben szenvedőket, jó hatással van a hörghurutra és az idegkimerültségre. A levegő ugyanis por- és pollenszegény, és a házi poratka sem él meg ezen a magasságon.

Páratlan látvány az Ilona-völgyi vízesés / Régi korok emlékét őrzi a kisnánai váNem csak a jó levegő, hanem a különleges gyógyvizek is hozzájárulhatnak egészségük megőrzéséhez. Parádsasváron ered az a savanyú vizű forrás, amelyet a helyiek csevice víznek neveznek. Bár Parádi vízként kerül forgalomba a kénes gyógyvíz, a parádsasvári név helyesebb lenne, mert ott is palackozzák. A gyomorbetegségek jellegzetes gyógyvize, hatásos a savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek leküzdésében, segíti az emésztést, enyhíti a légutak hurutos állapotát, fokozza az epeelválasztást, segíti a máj működését, kedvezően befolyásolja a csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek folyamatait. A túrák során érdemes megkóstolni a parádóhutai Klarisszacsevice, vagy az Ilona-völgyi Szent István- csevice vizét is. Bükkszéken pedig az egészen más összetételű Salvus gyógyvíz található. A település gyógyfürdője is kellemes kikapcsolódást, feltöltődést kínál.

Mátra gyógyturizmusának egyedülálló értéke a mofetta. A mozgásszervi, reumatológiai, érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére javallott természetes szén-dioxidos „gázfürdő” már nemcsak Mátraderecskén, hanem Parádfürdőn is igénybe vehető.

Az üvegcsiszolásáról is híres Parád vonzáskörzetére is szánjunk időt. A történelem szerelmesei elmerülhetnek a megújult siroki, kisnánai vár látnivalóiban, interaktív programjaiban, de a markazi várromot is felkereshetik, Parádfürdőn pedig megtekinthetik a Cifra istállót.
A nyugalomra vágyók zarándokoljanak el az Ilona-völgyi vízeséshez, akár kövessék a Közép-Európát átívelő Mária utat.
Az ezerarcú hegységet mindig van miért felkeresni. A tikkasztó nyárban az elviselhetőbb klíma, télen a síelés öröme miatt, például a Mátraszentimrei Síparkban. S ha már ellátogatnak, ne felejtsék el megkóstolni a helyi specialitásokat, a tiszta, hűs források vizét és fogyasszanak a kiváló mátraaljai borokból!