Lapszemle

Egy fotós, egy kép, egy történet – Dankó Sándor: Te nem fogtál semmit?

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze. Ebben a számunkban kivételesen két szorosan összetartozó kép történetét ismertetjük.

Dankó Sándor„A trópusi színezetű, színpompás gyurgyalagról (Merops apiaster) még nem volt felvételem. Tavaly május elején ezért már nagyon vártam, hogy megérkezzenek a közelünkben lévő költőhelyükre. Néhány példány feltűnt, de nem foglalták el a költőüregeiket, ahol pár éve még 30 pár fészkelt. Lemondtam róluk. Majd augusztus elején, többször észrevettem néhány madarat rovarokra vadászni. A 6-7 költőüregből álló kis kolóniát is megtaláltam, ahol eddig még soha nem fészkeltek. Délután már lessátorban ültem az üregek fölött, de nem fogadták el a beszálló fát és a sátortól is féltek. Ez így ment három napig. Gondoltam, kint hagyom a sátrat. Két nap múlva már a tetején ültek. Így készült néhány fotó, de az utolsó fiókák kirepülésével máris útra keltek. Az idén még nagyobb izgalommal várom az érkezésüket.”

Dankó Sándor 1977-től a volt Budavidéki Állami Erdő és Vadgazdaságnál, majd a jogutód Pilisi Parkerdő Zrt.-nél kerületvezető erdész. Szívesen emlékszik vissza a Szegeden dr. Marián Miklóssal, a Móra Ferenc Múzeum kutatójával töltött időszakra. A múzeum alagsorában lévő madárgyűjtemény, a fehértói, a tiszai, a mártélyi megfigyelő túrák egy életre meghatározták természetszeretetét. Már régóta fotózik, de az igazi áttörést a digitális technika varázsa hozta meg. A legnagyobb kihívás a madarak fényképezése, de szívesen fotóz vadvirágokat és emlősöket is. Az év emlőséről és az év madaráról is jelentek meg képei 2015-ben. 

MerkenMerken