Lapszemle

Bugaci ízek

A magyar puszta gyöngyszemén, Bugacon mindig valós történetekkel fűszerezett ételek készültek. A környékbeli vendéglősök egyvalamire ma sem panaszkodnak: a helyi termelőktől beszerezhető, jó minőségű alapanyagokra. Oda várják mindazokat, akik megismernék a magyar történelem egy darabját, megkóstolnák a magyar konyha remekeit, kipróbálnák a szabad tűzön, bográcsban és/vagy a kemencében való sütést.

Bugaci ízek

„Be-benézek a bugaci csárdába” – írta Petőfi Sándor, és Bugac környékén ma sem csak a természetes formájában fennmaradt homokpusztát tekinthetjük meg, hanem az őshonos magyar konyha rejtelmeivel is megismerkedhetünk. A hangulat még mindig azokat az időket idézi, amikor a kietlen rónaságon vándorok jártak, és a betyárok voltak az urak. Nem véletlen, hogy számos magyar étel elnevezésében szerepel Bugac neve, hiszen a pásztorok azt ették, amit a puszta adott. A helyiek olyan különlegességnek számító húsokból varázsolnak ma is ételeket tányérjainkra, mint az őshonos rackajuh, a szürkemarha vagy a mangalica. Régen ez nem volt mindennapos, nem dúskálhattak nap mint nap a húsételekben, viszont nagyobb ünnepeken bizonyára elkészítették ezeket a bugaci finomságokat és jóízűen, egymás társaságában fogyasztották el.

Bugaci ízekA háziállatok mellett az erdők is bőséggel kínálják az ínyencséget a vadételek kedvelőinek. Így van ez a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugaci Erdészetéhez tartozó erdei tisztáson álló, 2004-ben felújított, exkluzív vadászházban is. Kiváló minőségű ételekkel, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően szaunával és csendes-békés környezettel várják egész évben – a vadászokon túl – a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Nád tetejével, régi stílusú berendezéseivel és ebédlőjével meleg, családias hangulatot áraszt, ahol az erdészet főzőaszszonyainak köszönhetően a vendégek a bugaci konyha házias ízeit kóstolhatják meg.

Gyermekkorom egyik kedvence a vadas volt, s marad is az idők végezetéig. Régi, jó viszonyt ápolunk egymással, senki nem tudna közénk állni. Sorolhatnánk a vadhús erényeit: páratlan ízvilág, számtalan elkészítési mód, felhasználásukkal igazán különleges, fejedelmi ételek készíthetők. A vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta. Rendkívüli ízletességén túl zsírban szegény, magas tápértékű fehérjéket és értékes vitaminokat, ásványi sókat tartalmaz, az egészséges és a fogyókúrás étkek kedvelői is fogyaszthatják.

Nagy rutinnal és sok szeretettel készülnek a finomságokSzerencsére elmúltak már azok az idők, amikor a családfőnek kellett elejteni, megnyúzni és hazacipelni a vadat a vacsorához. Persze ma is sokan szeretnek „megküzdeni” a vadhúsért, de az ínyencek nagy része inkább egy jó étteremben látja viszont különféle sültek formájában és mártások kíséretében.

A vadhús előkészítése azonban jóval bonyolultabb, mint például a szárnyasoké, mert húsuk száraz, rostos. A vadból készült lakoma soha nem lehet rögtönzött. Ha hirtelen ellenállhatatlan vágyat érzünk a vadas vagy vaddisznópörkölt iránt, inkább keressünk egy jó éttermet – például a Bugaci Vadászházat, ahol előzetes bejelentkezésre készen tálalják –, mert azok előkészítése akár több napot is igénybe vehet.

A fácánleves a levesek netovábbja, aranyló színével, illatával a tartózkodókat is leveszi a lábukról, „gyógyszer, amitől megifjodnak a vének”. Igazi hozzáértők szerint a legszebb színű húsleves, erről Bugacon is meggyőződhettünk.

Az alföldi erdőtelepítés emlékhelye a szomszédos Alföldfásítási MúzeumA bugaci húsos palacsinta a sós palacsinták legnépszerűbbike, de azok tudják igazán értékelni, akik el tudnak vonatkoztatni a lekvártól, kakaótól csöpögő deszszerttől. De a magyarok örök szerelme, a rétes sem maradhat el. Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. A húzott rétes méltán közkedvelt édesség, elkészítése – a tévhitekkel ellentétben – gyors, ráadásul nagyon látványos is! Figyeltem, ahogyan az asszonyok keze alatt az először csak tenyérnyi tésztacipó lassan beteríti a hatalmas asztalt, szinte már hártyaszerűen vékony, az alatta megbúvó hófehér terítő szálai is lassan láthatóvá válnak. Fürge, rutinos mozdulatokkal nyújtják a tésztát, szaporán körbekörbe lépegetve az asztalnál. Rétes-ritmus. Ha pedig a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.

A Bugaci Vadászház étlapjáról sohasem hiányozhatnak az idénynek megfelelő specialitások. Csak megbízható helyről vásárolják az alapanyagokat, amelyek lényegében ma is változatlanok, csupán az elkészítés során használt technológiák újultak meg, és ezáltal egészségesebb, könnyebben emészthető, frissebb, intenzívebb ízű ételek kerülnek a vendégek tányérjára.

MerkenMerken