Lapszemle

Segítő hatóság

A pápai expón immár másodízben adták át az Év Segítő Hatósági Szakembere díjat, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete alapított. Ezzel a díjjal a kistermelők, családi gazdaságok, vidéki turisztikai szolgáltatók részére az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző hatósági szakemberek, hatósági állatorvosok, élelmiszer-biztonsági felügyelők által nyújtott szolgáltatást és segítő hozzáállást kívánja elismerni a két szervezet.

Szabadkai Andrea: segítő hatósági szakemberek nélkül a kisléptékű élelmiszertermSzabadkai Andrea, az egyesület elnöke elmondta, hogy a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete a díjat tavaly adta át először olyan szakembereknek, akik segítenek a kistermelőknek eligazodni a jogszabályok „dzsungelében”. E termékelőállítók mögött ugyanis nem áll TB-ügyintéző, hulladékgazdálkodási szakember, munkajogász, de ugyanúgy meg kell felelniük az élelmiszer- biztonsági, élelmiszer-higiéniai és munkaügyi feltételeknek, fogyasztói elvárásoknak, mint a nagyüzemi termék-előállítóknak. Ezt a munkát csak úgy tudják sikeresen végezni, ha segítő hatósági szakemberekre támaszkodhatnak, akik esetenként hajlandók megvívni velük, helyettük a szakmai csatákat a jogalkotókkal, a társhatóságokkal, illetve segítik értelmezni a jogszabályokat.

A népi bútorfestő által készített, életfát ábrázoló táblát az idén négy hatósági szakember vehette át: Tóth András pápai hatósági állatorvos, Plopp László Borsod megyei élelmiszerbiztonsági felügyelő, Székelyhidi László juhszakértő és Domán György Jász-Nagykun-Szolnok megyei hatósági állatorvos.