Lapszemle

A paprika biotermesztése

Június 2-án a biokertészkedésről tartott szakmai tanácskozást a KITE Zrt. A derecskei rendezvényen Hadászi László, a vállalat fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója arról beszélt, hogy a frisspiaci kereskedelemben magától értetődő követelmény a biztonságos és egészséges élelmiszer. A köznapi szóhasználatban ez vegyszermentességet jelent, ami tévedés, mert még a biológiai növényvédelemben is alkalmaznak bizonyos korszerű, a célnak megfelelően kiválasztott szereket. De aki nem veszi tudomásul a vegyszermentesség követelményét, az gyorsan elveszítheti a piacait. Ilyen botrányokról, amikor egy-egy kertészeti kultúrában valamilyen nem engedélyezett szert használnak, vagy hogy egy késztermékben a megengedettnél több a szermaradvány, szinte naponta hallani.

Korábban Spanyolországban is a vegyszeres kertészetet favorizálták, de a vegyszermentesség előretörése „térdre kényszerítette” a spanyol gazdákat. Okultak ebből, úgyhogy napjainkra szinte kizárólag vegyszermentes – ökológiai – termeléssel foglalkoznak az országban. Ez nekünk is tanulságul kell, hogy szolgáljon. A derecskei bemutatón ehhez kaptunk muníciót. (…)