Lapszemle

Készítsünk jó minőségű szénát!

Lucerna- és réti szénáink minősége erősen kifogásolható: a gyenge-közepes (lucernaszéna) vagy a gyenge-igen gyenge (réti széna) kategóriába tartoznak. A nemzetközi, tőzsdei értékelés szerint a 2013–2014-es hazai lucernaszéna relatív takarmányértéke (RFV) átlagosan 119 pontszámot ért el. A közepes minőség 130-nál kezdődik! Hozzá kell tenni, hogy a széna megítélése a nagy termelésű tejelő tehén adagjában szintén változik napjainkban. Érdemes ezért a témát a korszerű technológiák ismeretében újragondolni. Cikkünk második részében a természetes és a mesterséges szénaszárítási eljárásokat mutatjuk be.

A zöldtakarmányt a szárítás idején jelentős veszteség éri. Minél hosszabb ideig hagyjuk a takarmányt a szántóföldön, illetve a kaszálón, annál nagyobb kockázattal szárítható, és annál nagyobb lesz a táplálóanyag-veszteség. Ez kedvező időjárás esetén is elérheti a 40 százalék körüli értéket, esős időben pedig a 60-70 százalékot. Különösen jelentős a napsugárzás okozta karotin-, valamint pergési, csapadékos időben pedig a kilúgzási és a rothadásból származó táplálóanyag-veszteség. Ezek a következőkből tevődnek össze. (…)