Lapszemle

„Vad” gasztronómiai kalandok

Az erdő, a madarak és a fák hónapjában erdőjárásra buzdítunk mindenkit. Kiszabadulva a mindennapokból, a város szorításából, a fák közt a béke, a bájos madárdal, a zöldellő fű, a rügyekből kandikáló levelek, korai virágok és köztük mosolygó, zamatos kincsek várnak ránk.

Gyűjtögető életmódot élő őseink még kényszerből fogyasztották az erdő és a mező ajándékait, a ma erdőjárója viszont már nem sok vadon termő növényben lát táplálékot. A tavasz érkezésével a természet megteríti bőséges éléskamráját, amiből késő őszig válogathatunk.
Gyermekkorunk kedves növénye, a pongyola pitypang a kert gyepében undok gyomnövény. Egyébként kellemes saláta alapanyag, íze az endíviáéhoz hasonlít. A levelek leforrázásával méregtelenítésre és a széklet lazítására alkalmas tea készíthető, a zsenge levelek salátaként fogyaszthatók. A virágokból különlegesen finom szirupot főzhetünk. A tavaszi zsengeségek, mint a cickafark levele, az útifű, az illatos kakukkfű mind helyet kaphatnak az étrendünkben. A vadnövények különösen jól illenek a vadhús mellé saláta, mártás, főzelék formájában egyaránt. Érdemes elsajátítani a vadon termő növények tudományát, a gyűjtés, felhasználás apró trükkjeit, fontos szabályait. Ezekkel felvértezve bátran vághatunk neki a „vad” gasztronómiai kalandnak, ami az erdőben kezdődik és a megterített asztal mellett élvezhetjük gyümölcsét.