Lapszemle

Sasrét élménygazdag öröksége

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút zárt kocsiját télen még fatüzelésű kályha fűti, az induló állomás épülete ma erdészeti és kisvasúti kiállításnak ad otthont. Az átalakítására 1977-ben azért került sor, mert ebben az állomásépületben forgatták a „Kihajolni veszélyes” című filmet, mely annak idején egyebek között a montreali fesztivál nagydíját is elnyerte.

Sasrét élménygazdag öröksége

A hazánkban található két 600 milliméteres nyomtávolságú kisvasút egyike ez, szerelvényei fél óra alatt teszik meg a mintegy 7 kilométeres utat Sasrétpusztáig. A sínpár nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad, utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankás zselici dombokban, a csodás sasréti erdőkben, és köszönthetjük az itt-ott felbukkanó szarvasokat és vízimadarakat is. A célállomásra érve a vadaskert állatai fogadnak bennünket, amelyek a sínektől csupán néhány méterre felállított etetők gyakori vendégei. Ide kalauzolt hát bennünket a Zselici Csühögő.

A Biedermannok hagyatéka

Ha báró Biedermann Rezső, a sasréti földek egykori tulajdonosának vigyázó tekintete most végigpásztázná ezt a területet, minden bizonnyal megnyugvással tapasztalná, hogy mindaz valósággá vált, amit egy évszázada elképzelt. A vendégházként üzemelő egykori vadászkastély változatlan méltósággal áll a festői völgyben; 2013-ban teljes körű felújításon esett át és a vadászvendégek mellett turistákat is fogad. A házban visszaköszön a múlt: az előtérben berendezett történeti kiállításon elidőzhetünk a régi korok emlékein. Láthatjuk a sasréti erdőbirtok vezetésével, valamint a vadászkastély építésével megbízott kiváló szakember, Bázler Ernő és felesége portréját, egy másik fotón pedig azt is, amint az egykori úri vendégekből álló kedélyes társaság pózol a ház előtt. Régvolt vadászatok megelevenedő emlékei révén betekintést nyerünk annak kultúrájába: a folyosó vitrinjében a vadászat kellékei, tőrök, kampók, övek, töltényhüvelyek, értékes zsákmányok fogaiból készült ékszerek, a környéken fellelt emléktárgyak kaptak helyet.

A Zselici Csühögő vezet Sasrét-pusztáig              Egykor vadászkastély, ma vendégház

A 20. század elején épült, jelenleg a Mecsekerdő tulajdonában álló ház 18 igényesen berendezett szobában fogadja vendégeit, a kandallós étterem jól felszerelt konyhája és szabadtéri kemencéje helyi alapanyagokból készült különleges vadételeket kínál. Szálláshelyként, illetve rendezvények helyszíneként is a lehetőségek tárházát gazdagítja a borospince, a pihenőpark, a szauna és jakuzzi, a különböző játék- és sporteszközök, és természetesen a mindezt körülölelő erdő és a kínált szolgáltatások sokszínűsége.

Régvolt vadászatokat idéznek fel a történeti kiállítás fotóiFent és lent

Sasrét-puszta közvetlen környékén a természeti és az ember által teremtett értékek harmóniája jó néhány fölfedeznivalót tartogat. A ház mellett a megye legöregebb erdeje, a több mint 200 éves ősbükkös áll, amelyet a benne kanyargó, mintegy 1,5 kilométer hoszszú Sasréti tanösvény, és a kiépített források – mint a szép nevű Almás-forrás – tesznek izgalmassá. A tanösvény a Kikerics Természetismereti Központtól indul, táblái a különféle fafajok felismerését, megismerését segítik, tanulmányozhatjuk rajtuk a hely állatvilágát, vagy az erdő természetes felújulását. A vadaskert 2,5 kilométeres Csodaszarvas tanösvényén a látogatók betekintést nyerhetnek a vadászat és a vadgazdálkodás mindennapjaiba.

Másik rövid sétával egy elhagyott temetőre bukkanunk, amely a németlukafa pusztai emberek földi maradványait őrzi. Fejfáin még ma is jól olvasható néhány sírfelirat; ott nyugszik Bázler Ernő főerdész és felesége is. Továbbhaladva elérjük az egykori homokbányát, amely az üvegművességhez szolgáltatott alapanyagot. Zsolnay Ignác ebben a németlukafai üveghutában töltött el egy tanulóévet, majd 1854-ben a huta megszűnése után a felszerelések, gépek többségét a pécsi Zsolnay porcelángyár meg is vásárolta. A báró által 1904-ben építtetett mezőgazdasági épület, a magtár monumentális pincéje különleges építészeti és gépészeti „csemegéket” rejt: a 72 méter hosszú, háromszintes épületen belül kialakított vasúti közlekedés vagy az egykori fagázos erőgép maradványai sokakat lenyűgöznek.

A Sasréti tanösvény a 200 éves ősbükkösben vezetHa élne, biztosan szívesen sétálna az 5000 holdas sasréti birtokán Biedermann Rezső báró. Örömmel nyugtázná, hogy az utódok nem csak megőrizték, hanem értékként tisztelik örökségét és kedvenc bükkösét, amelyben állítólag olyan szívesen gyönyörködött vadászháza teraszáról.

Sasréti csemegék

A Sasrétre látogatók kedvükre válogathatják össze saját „élmény-csomagjukat” akár szezonális vagy tematikus vezetett túrákra érkeznek, akár kisvasúttal vagy kerékpárral, netán lóháton barangolnának, akár táborozni, fotózni, horgászni vagy vadászni vágynak e csodás vidéken. További látnivalókért sem kell messze merészkedni: az ibafai Pipamúzeum, a szennai Falumúzeum, a magyarlukafai néprajzi műhely, a Zrínyi Vár Szigetváron, valamint több strand és termálfürdő is elérhető közelségben van.
A Sasréti Vendégház egyik látványos programja a vadászati bemutatóval összekötött erdei kóstoló. Az általános ismeretek, a vadfajok bemutatása mellett megismerkedhetünk a vadászat gazdag hagyományával, a kürtök és kürtszignálok szerepével, jelentésével, a szarvasbőgés rejtelmeivel, és a fenséges trófeákkal. A lakoma szezonális alapanyagait helyi termelők gyűjtik saját kertjükből, rétekről, az erdőből: terítékre kerül mindaz a gyümölcs, zöldség, gyom és virág, ami éppen adatik, vagy amit tartósítószerek nélkül tettek el télire. Nem kell sokáig keresgélnünk, hogy gazdag helyi alapanyagokból készült, tiszta, egészséges ételeket kóstolhassunk.

Igényes étterem és szálláshely várja a vendégeket

Kerekeken is

Terepjáróval az erdőben? Aki más léptékre vágyik, egy rövidebb (25 km, 1 óra) és egy hosszabb (30 km, 2 óra) útvonal közül is választhat kalandos tereptúrát. A gyönyörű környék, a kilátóhelyek és források fölfedezése pedig ráadásként kiegészíthető az Ibafai pipamúzeum meglátogatásával. Persze lehet ennél komótosabban is kocsikázni: a hétszemélyes lovaskocsi hegyen-völgyön át szintén bejárja a sasréti környéket. Kerékpárbérlésre is van lehetőség – vendégeink választhatnak a rendelkezésre álló jól felszerelt kerékpárok, és a könnyű, közepesen nehéz, és nehéz terepviszonyokon haladó túraútvonalak közül. A 28 kilométeres Ibafai pipatúra útvonala változatos terepen részben aszfaltos úton vezet. A bőszénfai szarvas farmig 24 kilométert kell tekerni a kikövezett úton, több emelkedővel. Az Aligvár túra főként erdei utakon halad, a 12 kilométer alatt is meg kell küzdeni emelkedőkkel. Az erdei kerekezésre kijelölt turistautakon kedvünk szerint szervezhetünk túrákat, a pár órástól az egész naposig.

Izgalmas programokat kínál a közeli Szigetvár         Sok a visszatérő gyerek az erdei iskola programjain

Június közepén kezdődik a nagy szentjánosbogár rajzása. A csodálatos kis lámpások erdejébe vezető éjszakai túra felejthetetlen látványt ígér. A csillagász kíséretével szakvezetett túrák során távcsővel figyelhetjük meg a csillagos égboltot, az állatövi jegyeket Európa egyik legkisebb fényszennyezett ségű területén. Egy késő nyári túrán pedig fénycsapdák segítségével tanulmányozhatjuk az éjszakai lepkék, rovarok világát.

Megújult a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

Megújult a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

Tavaly szeptemberben kezdődött a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló komplex fejlesztése a tulajdonosi tőkeemelésből. A megújult létesítményt március 23-án adták át, ez alkalomból Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára is méltatta az erdészeti erdei iskolák oktatásban betöltött szerepét, a szakmai minősítések és a folyamatos fejlesztések fontosságát.
Az 50 millió forintos fejlesztés keretében megújult az épület tetőszerkezete és héjazata, kicserélték a külső-belső nyílászárókat, továbbá környezetbarát és költséghatékony szennyvíztisztító technológiát építettek be. A hosszú távú fenntarthatóság érdekében energiahatékonysági korszerűsítés zajlott; az épülethez kapcsoltan 20 kW teljesítményű napelemet telepítettek. Az erdei iskola szolgáltatásait igénybe vevők komfortérzetének növelése és aktív kikapcsolódási lehetőségeinek bővítése érdekében megújult az iskola belső tere és környezete, valamint kiszolgáló létesítményei, és a 21. század követelményeinek megfelelően interaktív bemutató, oktató- és játékeszközökkel gazdagodott a kínálat. Megújult a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola A környék kifogyhatatlan fotóstémát kínál.

Egy nap nem elég

A természetismereti központ teljes körű szolgáltatást nyújt az érdeklődőknek; a minősített természetismereti, erdőpedagógiai programokra látogató gyerekek közül többen is visszatérnek az ifjúsági szállás nyári tematikus táboraiba. Nem csoda, hiszen itt éjszakai vadlesre mehetnek és betekintést nyernek az erdők, rétek, tavak, patakok környezetében fellelhető élővilág szépségeibe, az erdészek munkájába. Csillagtúrákon fedezik fel a környéket, annak (gyógy)növényeit, birtokba veszik az új játszóteret és erdei tornapályát, vagy testközelből ismerkednek a szelíd vadállatokkal. A Kikerics Erdészeti Erdei Iskola ifjúsági szállójának természetbe illeszkedő, fűthető faházai, valamint a közös helyiségek felszereltsége a különböző táborok lakóit, és az önellátást előnyben részesítő turistacsoportok igényeit is teljeskörűen kiszolgálja.
Az „Erdőkerülők táborában” sérült emberek számára is elérhetővé és átélhetővé válnak a természet szépségei: a kisvasutas erdei túra, falumúzeum-látogatás, állatsimogató és vadetetés, valamint kézműves foglalkozások mellett természetismereti játékok is szerepelnek a programban, a Mecsextrém Parkban pedig önfeledt kikapcsolódást kínálnak.

Lovas kocsival is bejárható a környékÉlmény fotózni

A 800 hektáros vadaskertben minden évszakban hálás fotótémákat kínál az erdei etető- és itatóhelyek környéke. A magaslesekről gímszarvasra, vaddisznóra, őzre, a leskunyhókból ragadozó madarakra, rókára vagy aranysakálra is vadászhatunk az objektívekkel, a vízimadarak közül pedig megfigyelhető errefelé a nagy kócsag, a szürke gém, a barát réce vagy a bütykös hattyú is.

A környék kifogyhatatlan fotóstémát kínálAz ide szervezett nyári fotós „élménytábor” a természet és a fényképezés iránt érdeklődő 10-18 éves fiatalokat várja, akik az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon az analóg, illetve a digitális fényképezőgéppel és azok kiegészítőivel, valamint a fotózás különböző módjaival ismerkedhetnek meg. A természetfotózás során a tanoncok a legapróbb vízi gerinctelenek megfigyelésétől kezdve a táj látványának befogadásáig érzelmileg ráhangolódhatnak a fotózás szeretetére, a túrákon bejárják, megismerik, így át is élik mindazt, amit lencsevégre kaphatnak. Mindezek mellett az árpád tetői kalandpark az extrém exponálások gyakorlásához is remek terep.

Ősszel Pinczehelyi Józseffel kutathatunk speciális fotótéma után az Ősbükkösben, felfedezve az őszi méretés formagazdag gombavilágot, miközben különleges technikai megoldásokat tanulhatunk a profi fotóművésztől. Novemberben nagy eséllyel lehet lencsevégre kapni a levegő urait is – a szentmártoni halastavaknál gyülekező ritka és védett rétisasokat.

Mecsekerdő Zrt.A programok részletei és időpontjai a mecsekerdo.hu/irany-az-erdo oldalon olvashatók.

Fotók: Guba Csaba, Hazai Vadász, Körtvélyesi László, Marsalkó Péter