Lapszemle

A Mátra mélyén

A mátrai kisvasút hosszabbik vonala mélyen a hegységbe fut és egy varázslatos helyre szállítja az utasokat. Az idilli zöldbe olvadó végállomásra érkezők még nem is sejtik, hogy csak pár perces séta választja el őket a Szalajka-háztól, ahol a Mátrafüredi Erdészet erdei iskolája működik.

A Mátra mélyén

Az erdészek munkájával is ismerkedhetnek a tanulókGondolatban térjünk vissza erdei vonatozásunk kiinduló pontjához Gyöngyösre. A Mátravasút végállomása mellett találjuk ugyanis a Mátra Múzeumot, amely az ország egyik leggazdagabb természettudományos gyűjteményét őrzi. A néhány éve átadott új pavilon központi eleme az a tizenöt méter magas kocsánytalan tölgy, amely köré három szinten a bőséges rendszertani gyűjtemény szerveződik. Mátrai utunk elején avagy a legvégén – ezt az intézményt mindenképp illesszük a programunkba.

A rövidebb, hat kilométeres vasúti szárnyvonal a Dél-Mátra örökké zsongó turisztikai központjába, Mátra füredre vezet. Itt is remek lehetőségek vannak erdei iskolás foglalkozásokhoz, de a természet elmélyültebb tanulmányozása ettől meghittebb helyet igényel – így máris „sínen vagyunk” a Szalajka-ház felé.

A bő tizenhárom kilométeres út ötven percig tart – ez az idő éppen elég arra, hogy „átvegyük az erdő nyugalmát”. Már nem messze a kisvasúti végállomástól szemünkbe ötlik a fedett szabadtéri foglalkoztató, ahol egyszerre akár két osztály is kényelmesen elhelyezkedhet. A helyszín a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat tavalyi zárónapján is bizonyított. A szabadtéri foglalkoztatótól csak pár lépés a vadbemutató, jelenleg vaddisznók népesítik be, de terveink szerint rövidesen más vadfajok is láthatók lesznek. Újabb pár lépéssel megérkezünk az erdei iskolához. A kapunál egy pillanatra megtorpanunk – a szinte karnyújtásnyira csobogó Szén-pataknak nem lehet szó nélkül hátat fordítani.

Érkezés kisvasútonLátogatóink két éve vehetik birtokba a Szalajka-házat. A régmúltban egykor szénégetők laktak itt (innen a patak neve is), majd a háború után erdészek vették át a területet. A szálláshely rendeltetése nem változott – csak korábban erdei munkások lakták. A felújított ház nyolc szobája harminc ággyal és további négy pótággyal várja a látogatókat. Melegítő konyha és nagy közösségi helyiség is rendelkezésre áll. Az udvari fejlesztések során pedig negyven férőhelyes fedett színt, kemencét, két nagy méretű tűzrakóhelyet és komfortos sátorhelyet is kialakítottunk. A természettudatos nevelést a közeli – másfél kilométer hosszú – Szalajka-tanösvény is segíti. Ez a kisvasút végállomásánál indul és egy vargabetű leírásával az erdei iskola kapujához vezet. Tizenhat táblája mutatja be a helyi erdőtársulások növény- és állatvilágát, az erdészek munkáját, a hegyvidéki erdőgazdálkodás sajátosságait.

A Szalajka-házban nyolc szoba és nagy közösségi helyiség is várja a látogatókat

A Szalajka-ház környezetében számos izgalmas túrát tehetünk. Tizenöt perces séta a kiépített József Attila-forrás, ennek bő kétszerese jelzés nélküli ösvényen a Solymosi Óvár, amelynek földsáncát még a honfoglalás előtt alakították ki. Az odavezető túra igazi bátorságpróba a diákoknak! A hosszabb utat tervezőket keleti irányban a Nagyhalmaj tisztása és tölgymatuzsáleme, míg észak ra a Nyesett-vár földsánca, Galyatető az új Péter-hegyese kilátóval és Mátra szent imre település várja. Nyugati irányban haladva az erdészet vadaskertjébe leshetünk be.

Természettudatosságra nevel a Szalajka-tanösvény    Keleti irányba indulva a nagyhalmaji tölgymatuzsálemhez érkezünk 

A Szalajka-ház tehát kétéves, iskolánk viszont már majdnem húsz: 1997-től számos dél-mátrai ifjúsági szálláshely kérésére szervezünk erdei iskolai programokat. A pár órás tematikus foglalkozástól egészen az egyhetes komplex programig széles palettáját kínáljuk az erdei élményeknek. Oktató-, nevelőmunkánkat 2004 óta minősíttetjük, jelenleg az FM/OEE minősítéssel rendelkezünk.

Erdész barátsággal várjuk iskolás csoportok, baráti társaságok és családok jelentkezését Szalajka-házunkba!