Lapszemle

Más életérzés

Nagyon sok fából készült épülettel találkozhatunk világszerte. Szinte örökéletűek, archaikus üzenetek a múltból. Nem tűnik túlzásnak, hogy az ember és a természet harmóniája jelenik meg bennük. A fa él, lélegzik, s ezzel egyedülálló mikroklímát teremt a lakótérben, ennek is köszönhető, hogy napjainkban újra reneszánszát éli a fa építőanyag.

A soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) Lignova készházainak kiinduló anyaga a rönkfa, ám ezeket már feldolgozva hossztoldott – vagy akár rétegragasztott –, gyalult, szárított fából készítik. Elsősorban a lucfenyőre alapoznak, kiváló építőanyagnak bizonyul. Vegyszerrel nem, csupán hővel kezelik, a környezetbarát technológiának köszönhetően a házak is környezetbarátnak tekinthetők. „Sok felhasználó kimondott kérése, hogy az építőanyag vegyszermentes legyen, azaz ne kezeljék kémiai anyagokkal”– jegyezte meg Kurucz Ferenc, az erdőgazdaság Lignova programigazgatója, hozzátéve, hogy a száraz faanyagot nem támadják meg a gombák, csak a vizes fában találnak életteret maguknak. „Ezek az alapanyagok a beépítést megelőzően szigorú minőségellenőrzésen estek át”– mutatott a fába nyomott kódszámokra, amelyekből akár a gyártás napja is visszaellenőrizhető.

Gyorsan kész

Az északi országokban a magyar viszonyoknál lényegesen keményebb telek ellenére is hatalmas népszerűségnek örvendenek a fából készült lakóházak. Ám hazánkban csak az utóbbi évtizedekben barátkozunk újra a faszerkezetes épületekkel. Az előnyei között a kiváló hőszigetelést, a szárazépítést emelte ki a szakember, hiszen a hagyományos technológiában a falazó anyagoknak időre van szükségük, mire a víz eltávozik belőlük. További előnyük, hogy a hagyományos épületekhez képest vékonyabb falvastagságokkal, ugyanolyan vagy akár jobb hőszigetelési értékek mellett, nagyobb lesz a hasznos alapterületük.

„Ha északon más építési móddal a téglaépületben kisebb fűtésszámlát tudnának elérni, egészen biztosan nem ragaszkodnának a fához! – tette hozzá a programigazgató. Az egyik legfontosabb előny – különösen a könnyűszerkezetes faházak esetében –, hogy a tervezés és a kivitelezés, majd a kész ház átadása között alig néhány hónap telik el. „Egy-egy ház legyártása, mérettől függően 5-8 napot vesz igénybe, az általunk kínált típustervek azonban csupán ajánlásoknak tekinthetők” – magyarázta Kurucz Ferenc. Ötletadó alaprajzokat mutatnak be, amelyek a honlapjukon is megtalálhatók. Ezek alapján a vevők elképzelhetik, hogyan oszthatják be a 80-100- 120 négyzetméteres alapterületet. A Sopronban gyártott faházak mindegyike egyedi darab, emelte ki a programigazgató.

Külső szigeteléssel

A TAEG Zrt. által is gyártott készházak elsősorban a fában gazdag országokban – Ausztria, Németország, Skandinávia – terjedtek el, ahol nagy hagyománya van a fa építészetnek, de hazánkban is egyre nagyobb ismertségnek örvendenek. Az utóbbi években itthon is nőtt az érdeklődés irántuk, így várakozásaik szerint rövid időn belül belföld lesz a cég fő célpiaca.

Hazánkban több vállalkozás is gyárt készházakat, esetenként kifogásolható minőségben. Pedig ezek jó néhány évre készülnek. A Lignova a rugalmasságával, s a minőségi alapanyagok felhasználásával mindenképpen kitűnik ebből a sorból, ezért tudnak a külföldi piacok – Ausztria és Szlovákia – igényeinek is megfelelni. A készház anyaghányada magas, azaz az ár zömét a beépített anyag teszi ki.

„A régi faházakból kiindulva sokan a gondozási igényük miatt idegenkedtek tőle, pedig ezek kívülről nem faépületek – hangsúlyozta Egyházi András, a TAEG Zrt. Lignova programvezetője – ugyanolyan külső hőszigetelést kapnak, mint a hagyományos építésű kőházak. Kiváló anyagok, korszerű technológiák alkalmazásával reményeik szerint ezek a házak is több száz évig nyújtanak otthont lakóiknak. Természetesen egyedi megrendelésre külső faburkolatot is kaphatnak, amelyek a gerendaház kinézetét adják. Ezek viszont már rendszeres utókezelést igényelnek.

A programvezető szerint végső megjelenésükben a készházak kívülről megegyeznek a hagyományos építésű házakkal, ugyanakkor más bennük az életérzés. A felhasznált anyagok közelebb hozzák a benne élőkhöz a természetes környezetet, akár a levegő páratartalmát, akár a hőérzetet tekintjük. A lakók azt mondják, hogy az általános 22 °C-ot melegebbnek érzik a faházakban, mint a téglából készült lakásokban.

Többszintes is lehet

A készházak iránti érdeklődés évről évre változik. Tavaly több mint 1400 négyzetméternyit gyártottak le, de az üzemben ennél lényegesen többre képesek. Igazi felfutásuk a 2000-es évek elejére tehető, a lelkesedés a világválsággal együtt lelohadt, és ennek hatása szinte napjainkig érezhető. Tavaly termelésük több mint a felét tette ki az export, idén viszont – az eddigi érdeklődések alapján – a belső piac lesz az erősebb.

Hetenként egy – átlagos méretű – ház készül a cég telephelyén. Ám nemcsak lakóházakat, hanem nyaralókat, irodaépületeket, vadászházakat, kiszolgáló büféket is gyártanak. Ezek lehetnek egy- és kétszintesek, vagy éppen a hagyományos házra készült ráépítések, hiszen a régi falakat alig terheli a szerkezete. „Ausztriában most fejeztek be egy ilyet, és ránézésre egyáltalán nem tűnik ki a hagyományos házak közül, jegyezte meg Egyházi András.