Lapszemle

Egy fotós, egy kép, egy történet – Andrési Pál: Csodafióka

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze. Ebben a számunkban kivételesen két szorosan összetartozó kép történetét ismertetjük.

Andrési Pál

Andrési Pál kisgyermekkora óta próbálja megismerni, meglesni a természet titkait. Erdőmérnökhallgatóként volt a legtöbb ideje fotózni. A végzést követően került Ásotthalomra, azóta ott él, 22 éve az erdészeti szakképző iskola tangazdaságának a vezetője. Többnyire dokumentum jellegű képein a környezetében látottakat örökíti meg. Növényeket, állatokat, tájképeket egyaránt szeret fotózni. Jó egy évtizede váltott digitális technológiára. Képei sokféle lapban, könyvekben, kisebb kiadványokban jelentek meg, így egyebek mellett az Erdészeti Lapok és magazinunk hasábjain is találkozhatott már velük az olvasó.

„Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola Tanulmányi erdejében közel két évtizede működtetek madárodú telepet 60 odúval. A 2015. május 7-ei ellenőrzéskor a 30-as számú odúban ritka jelenséget, úgynevezett madár összetojást észleltem, nyolc szén- és tíz kékcinege tojást számoltam meg a fészekben. A későbbi megfigyelések során kiderült, hogy az odú lakói széncinegék. Két hét múlva a fészekben a nyolc, közel kirepülős széncinegefióka mellett egy kékcinege fiókát is találtam. Utóbbi erősen lemaradt a növekedésben. Egy hét múlva a fészekből mind a kilenc fióka kirepült. Akkor a fészket és az odú alját is átnéztem, de tojásmaradványokat nem leltem. Vélhetően a kékcinege fiókák is kikeltek, de egy kivételével még fiatalon elpusztultak. Ugyanakkor több rovarlárvára bukkantam, amelyek az elpusztult fiókákat fogyaszthatták el.”

Andrési Pál: Csodafióka

Andrési Pál: Csodafióka