Lapszemle

Várunk a Balaton-felvidéken

Magyarország egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag térségében várja látogatóit a Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája. Évenként közel 2500 gyermeket fogad, és ezzel a környezeti nevelés egyik legfontosabb helyszíne hazánkban.

A Nagyvázsony és Vigántpetend közötti erdőtömbben található erdei iskola mindkét településről megközelíthető személygépkocsival, autóbusszal vagy kerékpárral, a Vigántpetendről induló sétaúton pedig gyalogosan is. Az Országos Kéktúra útvonala is érinti, az iskola bejárata mellett pecsételőhely található.

A létesítmény 2004-ben nyitotta meg kapuit, az egykori balatoncsicsói erdészház és a hozzá tartozó épületegyüttes (ikerlakás, munkásszálló) felújításával vált alkalmassá csoportok fogadására és az erdei oktatás beindítására. Az évek során folyamatos bővítéssel, fejlesztésekkel elértük, hogy jelenleg egyidejűleg 60-65 főnek tudunk szállást, étkezést nyújtani, valamint a környezeti nevelés, erdei tanulás, sportolás és kikapcsolódás lehetőségét kínáljuk az óvodástól a középiskoláson át a felnőtt korosztályig.

A központi szállóépületben 2-4-6 ágyas szobák találhatók és a 30 fős étkező, valamint ott kapott helyet az erdei iskola állandó, Érzékszerveinkkel az erdő című kiállítása is. A különleges élménytermek elkalauzolnak minket az éjszakai (sötétszoba) és a nappali erdő (erdei bemutató, dioráma) világába, majd az erdei gyűjtemények és interaktív eszközök segítségével játszva tanulhatunk az erdei életközösségről. Vendégeinket további két épületben tudjuk elszállásolni, családiasan berendezett szobáival az egykori erdészház a leghangulatosabb.

A színvonalas oktatáshoz egy 20-30 fős kis-, valamint egy több mint 50 fő befogadására alkalmas, korszerűen felszerelt nagytanterem áll a csoportok rendelkezésére. Nagyítók, mikroszkópok, terepi és laborvizsgálati eszközök, szakkönyvek, TV, DVD-k és projektor, valamint egyéb interaktív eszközök segítik az élménydús tanulást. Az ismeretek elsajátításában persze a terepi programok kapják a legnagyobb hangsúlyt, a gyerekek szakképzett és elhivatott munkatársainktól hallhatnak az erdei élővilágról, az erdész feladatairól. Az iskolától induló Öreg bükk tanösvény 3,5 kilométeres kis-, vagy 6,5 kilométer hosszú nagy körének bejárása során a túrázás élményén túl az erdei viselkedés szabályaival is megismerkedhetnek a gyerekek, saját tapasztalatokat gyűjthetnek, gyakorlati feladatok, játékok segítségével tanulhatnak. Az állomáspontok bemutatják az erdőkben előforduló legfontosabb fafajokat, a hazánkban élő vad- és madárfajokat. A „galagonya szoknyája ponton” a cserjéket és lágyszárúakat, a „tűzköves állomáson” pedig a Balaton-felvidék kőzeteit ismerhetik meg a tanösvényt bejárók. Az erdész feladatairól – az erdőfelújítástól a vadgazdálkodáson át a fahasználatig – több állomásponton, a fa feldolgozásáról pedig a végállomáson hallhatnak. A természetismereti túrákhoz kapcsolódva madártani, méhészeti, csillagászati előadásokat is kérhetnek a csoportok.

 

Az erdei iskolai oktatás mellett más programokat is kínálunk, a környéken élő kézművesek bevonásával. A kézműves tevékenységhez szabadtéri, kenyérsütő kemencével ellátott foglalkoztató és terem is igénybe vehető. A gyerekek olyan ősi mesterségekkel ismerkedhetnek meg, mint az agyagozás, nemezelés, papírmerítés vagy bőrművesség, a nagyvázsonyi kovácsműhelyben pedig ki is próbálhatják a kovácsolást. Az íjászat, légpuskás céllövészet, éjszakai vadmegfigyelés, kincskeresés és lovas kocsizás is kedvelt a gyerekek körében.

Főként a távolabbról érkezőknek kihagyhatatlanok a környék természeti, történelmi és kulturális nevezetességeit megcélzó, Nagyvázsonyba, a Káli- és Tapolcai-medencébe, Tihanyba, Balatonfüredre, Veszprémbe és Keszthelyre szervezett kirándulásaink. Az erdei iskola udvarát sportpályák, tűzrakóhelyek és játszótér teszik a közösségi programokra alkalmassá, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az erdei iskola minden épülete fűthető, így az egész éves nyitva tartás minden napja kihasználható, hiszen az erdő minden évszakban ezernyi érdekességet és szépséget tartogat az arra kíváncsiak számára!

Erdei iskolás csoportjaink mellett szeretettel várunk minden természetkedvelőt, pihenni és kikapcsolódni vágyó családot és baráti társaságot! A létesítmény területén rendezvények – pl. esküvők, születésnapok, ballagások, csapatépítő tréningek – is tarthatók, megvalósításukhoz minden segítséget megadunk.