Lapszemle

Vadászati törvény civil szemmel

Január 1-jétől több ponton változott a vadászati törvény, amely négy ütemben módosul. Minden passzusa 2017 márciusától lesz hatályos, és teremt majd új alapokat a hazai vadgazdálkodásnak a következő évtizedekre. A széles körű egyeztetést követően, döntő parlamenti többséggel elfogadott törvény az 1996 óta eltelt időszak tapasztalataira építve igyekszik választ adni a 21. század kihívásaira.

A törvény fő sarokpontjai természetesen leginkább a vadászokat és a kapcsolódó területen ténykedőket, így a mező- vagy erdőgazdálkodókat érintik. Ezzel együtt a komolyabb változásokat közvetve sokkal többen érezhetik meg.

Amíg eddig a vadászatra jogosult szervezetek – vadásztársaságok, cégek – 10 évre bérelhették a földtulajdonosoktól a vadászati jogot, 2017-ben már 20 esztendős haszonbérleti időszak kezdődik. Ez sokakat fejlesztésekre sarkallhat: bátrabb beruházásokba kezdhetnek, vadetetőket, magasleseket építhetnek majd, illetve lecserélhetik, felújíthatják a régieket. Szintén szembeötlő lehet a villanypásztorok számának növekedése a mezőgazdasági területek szélén. A törvény – részletesen szabályozva a vad- és a mezőgazdálkodó kötelezettségeit a vadkár megelőzésére – úgy rendelkezik, hogy ha a vadkár másként nem kerülhető el, a föld használójával egyeztetve ideiglenes villanypásztort telepíthetnek.

A jogszabály változása kezelheti a belterületen egyre gyakrabban megjelenő vad kérdését is. A törvény szintén lépcsőzetesen hatályba lépő végrehajtási rendelete a lapzártáig ugyan még nem jelent meg, a Földművelésügyi Minisztérium korábban jelezte, hogy ösztönzik a vaddisznóállomány létszámcsökkentését. A róka és az aranysakál gyérítésére is nagyobb hangsúlyt fektettek a jogszabályban, így néhány esztendő múlva a baromfitartóknak jó eséllyel kevesebb bosszúságot okoznak a ravaszdik.Sokan emlékezhetnek rá, hogy néhány évtizeddel ezelőtt jóval több apróvadat – fácánt, mezei nyulat – láthattunk az országutak melletti földeken. A jogalkotó arra buzdítja a vadgazdálkodókat, hogy fordítsanak a korábbinál nagyobb figyelmet ezekre a vadfajokra (a rókaállományt visszaszorító ragadozógyérítés ehhez is kapcsolódik). Így évek múlva talán a jelenleginél sokkal gyakrabban találkozunk ezekkel a vadfajokkal a szabadban. Nem kizárt, hogy egy-egy vadászterületen 2017 márciusától új vadászatra jogosultak folytathatják a vadgazdálkodást. A vadászati érdekképviseletek már korábban is javasolták a természetjáróknak, hogy a túrák előtt egyeztessenek a vadgazdálkodóval (elérhetőségeik az önkormányzatoktól és a megyei kormányhivataloktól megszerezhetők), hogy kölcsönösen ne zavarják egymást a társasvadászatok idején. Ezt a jövőben is szorgalmazzuk, illetve aki már megtette, annak célszerű pontosítani 2017-ben, hogy a korábbi szervezet marad-e a vadgazdálkodó az adott területen.