Lapszemle

Életmentő ismeretek az erdőben

Nincs is jobb, mint kiszakadni a munkanapok rohanásából, eltávolodni a város zajától. Az erdőkben töltött percek javítják a kedélyállapotot, a természet mindenkire jótékony hatást gyakorol. Az erdeink olykor annyira közeliek, hogy sokan minden felkészülés nélkül indulnak a „kis erdei kiruccanásra”. Ez igen nagy könnyelműség, hiszen bárhol is legyünk, egy gondatlanul megválasztott kitérő, a nem megfelelő lábbeli, vagy akár egy apró darázscsípés súlyos következményekkel járhat.

Ugyan korunk digitális világában sokaknak már eszébe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljen, a túra tervezését is megkönynyítheti a hagyományos, papír alapú turistatérkép. (Könyvesboltokban kapható például a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádihegység, a Gerecse vagy a Gödöllői-dombság turistaútvonalait tartalmazó térkép.)

Hagyományos térkép

Habár térképes és irányjelző táblák egyaránt segítik az erdei tájékozódást, a vízálló tasakba helyezett térképet a biztonság kedvéért sohase felejtsük otthon. A GPS-készülékek vagy az okostelefonok ugyanis lemerülhetnek, az erdőben és egy hegy takarásában ráadásul ritkán van elegendő térerő vagy internet lefedettség. Mindenképpen értesítsük az otthon maradtakat a tervezett kirándulásunk útvonaláról, így lesz, aki ismeri a helyzetünket. Ha eltévedtünk, a rendőrséget hívjuk, akik az erdészek segítségével meg tudják kezdeni a keresést. Célszerű tehát könnyen beazonosítható helyről telefonálni (pl. patak hídja, tisztás, esetleg turistautak találkozása). Különösen fontos, hogy a hívás után ne mozduljunk el a helyünkről, így a keresőcsapat könnyebben ránk talál.

Túrabakancs

Előzetesen mindig tervezzük meg a túra útvonalát! Célszerű felkeresni az úti célunknak otthont adó erdőgazdaság honlapját, hiszen az erdőgazdálkodó ott figyelmezteti az erdőjárókat az időleges korlátozásokra (pl. szélsőséges időjárás miatt). Mindenképpen tájékozódjunk az időjárásról is, mert az erdőben eltérő viszonyokkal találkozhatunk, mint a városban: a hirtelen alászálló köd vagy fagy, netán viharos szél alaposan felforgathatja az elképzeléseinket. Soha ne induljunk el a gondosan összeállított túrafelszerelés nélkül.

A nem jól megválasztott lábbeli tönkreteheti a túrázás élményét. Kirándulhatunk terepi sportcipőben is, de a legjobb mégis a túrabakancs. A magas szárú, csúszásmentes talpú bakancs jól tartja a bokánkat, amelyre az egyenetlen talaj és a túrafelszerelés súlya miatt nagyobb teher nehezedik kirándulás közben. Fontos az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés: ügyeljünk arra, hogy meleg, hosszú ujjú felsőt és esőkabátot is mindig vigyünk magunkkal a kirándulásra. Jól jöhet a legalább derékig érő vízhatlan dzseki, míg a váltóruha egy meredek kaptatón való följutás után tesz jó szolgálatot. Legyen nálunk fejlámpa, bicska, valamint néhány karabiner vagy spárga, ha össze kellene fognunk valamit.

Elsősegélycsomag

 

Jól válasszuk meg a hátizsákunkat is, hiszen azt fogjuk egész úton cipelni: rövidebb túrákra a 25-30 literes a megfelelő, míg párnapos kirándulásra már érdemes a 40-50 literes változatot magunkkal vinnünk. Olyat vásároljunk, hogy a vállpántok legyenek megfelelően kipárnázva, a merevítő révén szellőzzön a hátunk. A hátizsák derékövét jól húzzuk meg magunkon. Nemcsak a súly eloszlása, hanem az egyensúlyozás miatt is fontos, hogy csatoljuk be a derékövet, hiszen nehéz terepen a csúszkáló hátizsák miatt elveszthetjük egyensúlyunkat.

Ugyanígy érdemes előre gondoskodni elsősegélycsomagról is, benne az alapvető felszerelésekkel – kötöző- és fertőtlenítőszer, sebtapasz, kalcium pezsgőtabletta izomgörcs vagy allergiás reakció esetén, illetve gyógyszerek, például allergiára. A melegebb időjárás beköszöntével a rovarok, így a kullancsok és a darazsak is megjelennek erdeinkben, ezért legyen nálunk kullancsriasztó és -csipesz, a darazsakat pedig lehetőleg kerüljük el. Ne nyúljunk fa-, szikla- vagy egyéb üregekbe (pl. sorompózár), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ilyen helyekre. Mielőtt a földre letelepednénk, mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak, és mindig tartsunk magunknál vizet folyadék- utánpótlás céljából. A víz azonban a darázscsípés esetén is jól jön, hiszen a csípés helye is hűthető vele, így nem alakul ki a duzzanat. A darázscsípésre érzékenyek még indulás előtt kérjék ki orvosuk tanácsát, sőt, ha lehet, halasszák el inkább a kirándulást. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai rendszeresen részt vesznek életmentő képzéseken, így hamar a túrázók segítségére tudnak sietni, de jobb, ha kirándulókként minden eshetőségre felkészülünk.