Lapszemle

A Mária úton a Mátrában

A csíksomlyói búcsújárók számára, a Budapesttől kijelölt Mária út 100. kilométer kövénél áll a gyöngyösi Barátok temploma, a Szent Ferenc regulája szerint élő „kisebb testvérek” szerzetesrend által a 14. század óta őrzött kegyhely. A pünkösdi búcsúba igyekvők útját most innen követjük egészen a Mátraalja keleti határáig.

Az útvonalat, a településeket az erdőszélen összekötő kocsiutak mentén jelölték ki. A Barátok templomából kilépve a Mátrai úton érjük el a Sár-hegy lábát, majd a szőlők és hobbitelkek mentén a hegyre vezető meredek ösvényt, ahonnan egyre szélesebb panorámában van részünk. A legteljesebb képet 200 méterrel a város felett, a Cseplye-tetőn, Szerencsés Imre botanikus kopjafájánál kapjuk. A hegycsúcson átbukkanva rövidesen elérjük az abasáriak Szent Anna-kápolnáját, a vízinövényekkel dúsan benőtt kis tó partján. A kápolnát gondosan karbantartja a község, s a zarándokok előtt mindig megnyílik.

Eddigi utunkat a Sár-hegy Természetvédelmi Terület botanikus tanösvényének táblái szegélyezték. A tanösvény a kápolnánál a Rákóczi túraúttal Mátrafüred felé fordul, mi pedig új telepítésű szőlőtáblák között ereszkedünk le Abasár felé, ahol zarándokot, turistát mindig szívesen látnak. A településről Markaz felé vesszük az utunkat, hiszen arra van Csíksomlyó!

Markaz szélén a Szent János-kápolna fogadja a gyalogost, a pünkösdi zarándoklatot pedig a község apraja-nagyja. A Mária út az Erőmű víztárolóját délről kerülve folytatódik, egészen a gátig, ahonnan az egyik legszebb Mátra-képben gyönyörködhetünk, s ahol már a bükki Bél-kő is ránk köszön. A tóból a nyári alacsony vízállásnál gyakran a Pusztatemplom falmaradványai is kibukkannak.

Utunkat a Régi postakocsi úton folytatjuk Domoszló felé, amelyen a 19. század harmincas éveiben már naponta közlekedtek személyeket is szállító járatok. A Domoszlói-tó fölött keresztezzük a Tarjánka-patakot, melynek kissé északabbra fekvő szurdokvölgye a Mátra egyik legszebb víz vájta képződménye. A település a honfoglalók „nyolcadik törzse”, a kabarok emlékének hű őrzője. Központjában a Mária út kettéágazik; dél felé a híres feldebrői templom és a hárslevelű hívogat. Mi a hegynek vezető úton először a Kis-kő kilátópontot érintjük, majd a fenyvesen át a kisnánai Macska-vár felett bukkanunk ki. A Túró-mező felé indulva az ásványgyűjtők paradicsomának számító andezit-bánya bekötő útját, majd a Hátsó-Tarnóca medrét keresztezve vadasparkok és szőlők között kanyarogva érünk Tarnaszentmáriára, ahol hazánk talán legrégebbi, feltehetően honfoglalás- kori, bizánci hatásokat őrző temploma áll.

Erre kísérjük minden évben, Húsvét után két héttel a csíksomlyói zarándokokat. Még egy hónapnyi út – tele jó emberekkel és szép vidékekkel – vár rájuk, amíg odaérnek. Egyszer Te is légy a vendégünk!