Lapszemle

Kézikönyv a Bakonyról

A Bakonyerdő Zrt. és az ERFARET Nonprofit Kft. közös kiadásában 1000 példányban jelent meg a Bakonyról szóló máig talán legteljesebb kézikönyv, Dornyay Béla Bakony című kötetének felújított, reprint kiadása.

Kézikönyv a BakonyrólAz eredeti mű a Thirring Gusztáv és Vigyázó János által szerkesztett Részletes Magyar Útikalauzok sorozatban jelent meg 1927-ben. A kötetben a szerző 545 bakonyi túraútvonalat mutat be több mint 400 oldalon, gyönyörű mellékletekkel. A teljes művet a szerző írta és rajzolta, ő járta be a terepet, gyűjtötte egy évtizeden át az adatokat és állította össze a vonatkozó történelmi anyagot. A Bakonyról szóló egyik legteljesebb és leghasználhatóbb kézikönyv nemcsak a hegység földrajzát, geológiáját, növény- és állatvilágát, valamint történelmi emlékeit mutatja be, hanem az akkori falvak és városok életét, a közigazgatás szerkezetét, a legfontosabb közlekedési útvonalakat, a népességi és nemzetiségi viszonyokat is. Hihetetlen részletességgel ír a természeti, történelmi és néprajzi látnivalókról, amelyeket a Bakony nyújt az igazi bakancsos turistáknak. A könyv kiadásának ötlete Farkas Attilától, a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetének igazgatójától származik. A kezdeményezést az erdőgazdaság vezetése örömmel karolta fel, hiszen a Bakony és a Balaton-felvidék állami erdeinek jelentős részén gazdálkodó vállalatként kötelességének tartja Dornyay Béla örökségének megőrzését. A Bakonyerdő Zrt. tevékenysége azonban nemcsak e könyvön keresztül kapcsolódik a polihisztor munkásságához: a 2012 és 2014 között megvalósított, közjóléti fejlesztéseket tartalmazó projektjük a Keszthelyi-hegység ökoturisz tikai fejlesztése Darnay-Dornyay Béla öröksége nyomán címet viselte, s az ennek keretében Gyenesdiáson létrehozott Természet Háza Látogatóközpont udvarán a tudós mellszobra is megtalálható.

A kiadvány megvásárolható a Bakonyerdő Zrt.-nél (www.bakonyerdo.hu; tel.: +36 (89) 513-100) és az ERFARET-nél (www.erfaret.hu/kiado).