Lapszemle

Egy erdész adventi missziója

Kertész József nyugdíjas erdész küldetésének tekinti, hogy az erdőt, az erdőgazdálkodást a társadalom legszélesebb körével megismertesse. De legalább ilyen fontos számára, hogy ezeréves keresztény értékeinket, hagyományainkat ápolja, hogy tudják az emberek, miről szól az advent, és mit ünneplünk karácsonykor. Ezért is vállalja immár közel egy évtizede önkéntesként a szentendrei betlehemek elkészítését, elkészíttetését és felállítását.

Először 2006-ban a Szentendrei Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával állítottak a város főterén a karácsonyfa mellett egy betlehemet. Szakítva az akkori szokásokkal, nem kukoricát és napraforgót használtak hozzá, hanem rozsszalmából készítették feleségével és más önkéntes segítőkkel. A rozsszalmát a Szentendrei Skanzentől kapták, ahol zsúptetőt készítenek belőle. Ez az alapanyag azonban nem bizonyult tartósnak: a következő évtől évenként kellett újból és újból bevonni a fémvázas figurákat.

Küldetéstudat

Kérésre 2010-ben az evangélikus templom mellett is felállítottak Kertész József szervezésében egy kisebb méretű betlehemi pajtát, amelybe műgyantából öntött, textilbe öltöztetett barokk szobormásolatokat állítottak. Sajnos 2013 szilveszterén vandálok megrongálták a szobrokat. Az eset sokkolóan hatott az ott élőkre, magára Kertész Józsefre is, aki először úgy gondolta, nem vállalja el többé a betlehemek állítását és az ezzel járó szervezést. Végül mégsem adta fel: győzött a küldetéstudat.

A betlehem állításának szimbolikus jelentése van: immár 1205 óta (amikor Assisi Szent Ferenc zarándoklatából visszatérve elkészítette az elsőt) hirdeti a Megváltó megjelenését a világban. A betlehem tehát gondolatokat ébreszt, a szeretet, a jóság fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tavaly az evangélikus templomnál már nem betlehemet állítottak, hanem a karácsonyi történet előzményeit mutatták be. Ennek megvalósításában nagy szerepe van a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a Visegrádi Erdészetétől jelképes összegért kapott vörösfenyő rönkökből faragta meg az erdélyi Hétfaluból származó mester, Kalit Mihály Jézus születéstörténetének két fontos jelenetét: az angyali üdvözletet, amikor Máriának Gábriel arkangyal megígéri a Megváltó születését, illetve azt, amikor Józsefnek álmában megjelenik az Úr angyala. A templom falánál készült el a pásztorok tanyáját bemutató jelenet is. A figurák jellemzően 1,2-1,3 méteres vörösfenyő rönkökből születtek, s a Lukács evangéliumában leírtakat figyelembe véve pajta nélkül, a szabad ég alatt állították fel. Idén, hasonló módon készült el a Jézus köszöntésére induló „három királyok”, azaz a napkeleti bölcsek jelenete, a közeli Tourinform iroda udvarán.

A legfontosabb üzenet

A sematikus ábrázolás az ökuméniát szolgálja, nem hangsúlyoz ki többet, mást, a legfontosabb üzenetnél. Annál, ami – bármilyen felekezethez is tartozzon a szobor előtt elhaladó – mindenki számára egyformán fontos. Egyébként a sematikus típusú betlehemi ábrázolás nem 21. századi találmány – hosszú évszázados hagyományai vannak, különösen a Felvidéken.

Aki Szentendrén, a Bükkös-patak partjától elindul a Dumtsa Jenő utcában helyet kapó adventi sokadalomba, a szintén fából faragott lángos csillagot követve az angyali üdvözlettől elérkezik a főtéren álló betlehemhez. Ez a szerb ortodox pestiskeresztnél található, az adventi koszorú és a város karácsonyfája mellett. A pajta anyagát – nyugati ostorfát – egy szentendreiszigeti magánerdő-társulás ajánlotta fel. Az immár megszokott pajta a jászollal, valamint az iszalaggal font állatok, a vasvázra öltöztetett Mária, József és angyal nemezelt fejekkel több éve nemcsak a helybéliek, hanem a turisták számára is nagy örömöt jelent advent első vasárnapjától Vízkeresztig (január 6-ig). Még Japánból is érkezett elismerés…

Várakozás

Kertész József nemcsak betlehemek építésével, felállításával foglalkozik manapság, óvónő feleségével az adventi várakozás idején is komoly részt vállal a hagyományok ápolásában. 5-12 éves gyerekekkel együtt járják a közeli erdőket. A hátizsákba erős munkáskesztyű, metszőolló, zsebkés, kötöző zsineg kerül, s az erdei utak széléről begyűjtik azokat a természetes anyagokat, melyekből a családok maguk készíthetik a kicsiny betlehemi istállót, és bele a kis figurákat.
Szentendrén hagyomány, hogy az óvodások advent vasárnapjain gyertyagyújtás előtt összegyűlnek, énekelnek a Főtéren, de mivel évről évre egyre népszerűbb ez az adventi városi rendezvény, a kicsiket szinte elnyomta az ünneplők több százas tömege. Ezért úgy tervezik, hogy idén advent szombat délutánjain elevenítik meg Jézus születéstörténetének eseményeit karácsonyi dalok közös éneklésével a faragott jelenetek (stációk) mellett.