Lapszemle

Dísznövényt a Parkerdészettől

Az állami erdőgazdaságok közül a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. díszfaiskolát is működtet. A kecskeméti székhelyű Juniperus Parkerdészet az idén 25 éves. A hagyományos alföldi sor- és parkfákon, erdészeti csemetéken és karácsonyfán kívül örökzöldeket, konténeres díszfákat és -cserjéket termesztenek kis- és nagykereskedelmi értékesítésre.

Az 1990-ben alapított KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetnél az akkori vezérigazgató, Sódar Pál ötlete nyomán kezdődött a díszfaiskolai termesztés, először a város melletti közjóléti célt szolgáló parkerdő növényállományának változatosabbá tételére. A munkát 20 éven át Szűcs Dezső erdészetvezető irányította, tőle 2010-ben vette át a vezetői feladatokat Bekőné Polner Katalin erdészeti igazgató.

A kínálat évről évre bővült, és a lakossági igények kiszolgálására ma már sok népszerű díszfát, díszcserjét és örökzöldet, köztük számos különlegességet is termesztenek. Az újdonságokat, valamint a kizárólagos joggal szaporítható, úgynevezett fajtavédett növényeket színes cserepekben kínálják, hogy ezzel is hangsúlyozzák egyediségüket, különlegességüket. A külföldről származó újdonságokat először általában kis felületen megvizsgálják, és csak azokat vonják termesztésbe, amelyek a hazai vásárlóknak sem okoznak csalódást.

A virágszín szerint kék és rózsaszín edényekbe ültetik például a levendulákat, pirosba a magyar nemesítésű ‘Lilla’ cserszömörcefajtát, bordóba a bordólevelű bodzákat. Sárga cserepet kapnak a pimpók és a sárga lombú borbolya, kéket a kék levélzetű terülőboróka, világoszöldet a sziklakertek kisméretű tujafajtája. A különböző árnyalatúra színesedő japán juharokat is a lombszínhez illő színes cserépben kínálják.

A faiskolához a kecskeméti központi telepen áruda is tartozik, amely 2014–15. évben elnyerte a minőséget és a megbízhatóságot tanúsító Kiváló Áruda címet. A vásárlók kellemes környezetben, aszfaltburkolaton sétálva válogathatnak a növények között (a nyári melegben árnyékolórendszer hűvösében). A növények nevéről, igényeiről jeltáblák is tájékoztatnak. Az árudában tavaszszal helyi kertészek által termesztett egynyári és évelő dísznövényekkel színesítik kínálatukat. A növények mellett egyebek közt virágföldet, fenyőmulcsot, virághagymákat, tápoldatot és szakkönyvet is árusítanak.

Karácsony előtt vágott és edényes karácsonyfákat, ezüstfenyőt, lucot, szerb lucot, duglászfenyőt és jegenyefenyőt is kínálnak. A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet az utóbbi években több nagyobb beruházásban is részt vett, az általuk nevelt fák díszlenek a Parlament környezetében, valamint Kecskemét és Nagykőrös főterén. Két nagy víztározó környékén végeztek árvízvédő fásítást, valamint elkerülő utak, kerékpárutak mellett is ültettek fákat. Szintén a nevükhöz fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélypark megújulása. De vállalják kisebb magánkertek tervezését, kivitelezését, illetve fenntartását is.

A parkerdészet feladatkörébe tartozik a Kecskemét határában a hatvanas években létrehozott 68 hektáros Csalánosi Parkerdő kezelése is. A változatos fafajokkal – kőris, juhar, többféle nyárfa, tölgy, erdei- és feketefenyő – beültetett és számos közjóléti berendezéssel fölszerelt parkerdő népszerű a város lakói körében. Emellett további 120 hektáron kezelik a Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában lévő belterületi erdősávokat és véderdőket.