Lapszemle

Ravazdi élmények minden évszakban

A Pannonhalmi-dombság, a Bakony északi vonulatai és a Sokoróidombság ölelésében, csodás természeti környezetben, egy 1200 fős dunántúli kis településen, Ravazdon működik erdei iskolánk az Országos Erdészeti Egyesület minősítésével. Évente közel 2500 látogató fordul meg az 1999-ben alapított , minden évszakban nyitva tartó intézményünkben.

A színes, gyakorlatorientált foglalkozásaink magas színvonalát elhivatott erdészek, és környezetnevelési szakemberek, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatói szavatolják.

Az általános iskolások erdei iskolai foglalkozásai mellett szakmai programok, osztálykirándulások, szakkörök, családi rendezvények, nyári táborok megrendezését, kirándulók vendéglátását is vállaljuk. Célunk, hogy a csoportoknak színvonalas programokat kínáljunk, de rugalmasak vagyunk és teret engedünk az egyedi igényekkel érkező, tanulni vágyó érdeklődőknek is. Lehetőség van több napos erdei táborozásra, de az egynapos kirándulásokon résztvevőket is szívesen fogadjuk, szervezünk a környezetvédelemhez, jeles napokhoz kapcsolódó programokat, valamint kihelyezett foglalkozásoknak is helyet adunk.

Erdei iskolánk a győri Apáczai Csere János Kar gyakorlati helyszíne, a hallgatók évente több alkalommal részt vehetnek az erdőpedagógia héten, táboroztatáson, iskolakerti foglalkozáson, környezetnevelési programok vezetésén. Az utóbbi időszakban számos továbbképzést tartottak oktatóink erdészek, tanítók, tanárok, továbbá óvodapedagógusok részére is. Programjaink sikerét nagyban segíti a fejlett infrastruktúra. A közelmúltban korszerűsítettük az iskola épületét, napkollektorokat telepítettünk, megvalósult az akadálymentesítés, oktatási segédleteket és laboratóriumi eszközöket vásároltunk.

Az erdei iskola épületében 35 fős tanterem, melegítőkonyha és tágas étkező várja az érdeklődőket. Közvetlen szomszédságában pedig harmincfős szálláshely áll a vendégek rendelkezésére a Ravazdi Erdészet telephelyén (9091 Ravazd, Erdészet út 1.), a 82-es számú, Győrt Veszprémmel összekötő főút mellett, jól megközelíthető, mégis nyugodt, szép környezetben. A parkosított udvarban pavilon és filagória is található, kerámia égetésére és sütésre alkalmas kemencével.

A közelben pedig szalonnasütőhely, valamint boltíves pince szolgálja a vendégek igényeit. A külső helyszínek megfelelő környezetet adnak a kézműves műhely foglalkozásainak, mint például a fafaragás, bőrözés, tojásfestés, papírsárkány- és mézeskalács-készítés, langallósütés.

Az erdészet épületében kapott helyet az egész évben szabadon látogatható Erdészett örténeti Gyűjtemény.

Az idelátogató gyermekek nagy örömére erdőgazdaságunk vaddisznós kertt el is rendelkezik, ahol a szelíd 3 éves Tina és a 6 éves Rita nevű kocákat, valamint 15-20 kan malacot közelről is megtekinthetik.

Az őshonos gyümölcsfajok továbbörökítésére erdészetünk létrehozott egy Tündérkertet, ahol minden tavasszal, a Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódóan a környékbeli őshonos gyümölcsfák oltóvesszőit vadgyümölcs oltóalanyra oltják be a gyerekek. Az iskolakert-programunk részeként konyhakertet és gyógynövénykertet is gondozunk.

Az egészséges életmód szerves része a természet kincseinek hasznosítása. Az erdészet kihasználva lehetőségeit, méhészetet hozott létre. A régidőkre visszanyúló szakmával az erdei iskolába kilátogatók is megismerkedhetnek, és meg is kóstolhatják a ravazdi mézet.

A magyalosi kerületben található Cserkésztábor a sátorozni vágyó csoportoknak nyújt pompás helyszínt az erdei környezetben való tanuláshoz, kikapcsolódáshoz.

A Ravazdi Erdészet közvetlen szomszédságában található horgásztónál a vizes élőhelyek lakóit is felfedezhetik a gyerekek. Hatalmas élmény, amikor a tavat tápláló kis patakból kihalászott élőlényeket a mikroszkópos vízvizsgálat során maguk határozhatják meg.

A fedett lovarda a nyári táborok kedvenc helyszíne, ahol további sportolási, kikapcsolódási lehetőségek kínálkoznak a nagyközönség számára.

    

A Ravazdi Erdészet területének több mint 80 százaléka, mintegy 4500 hektár természetvédelmi oltalom alatt áll, amelyen a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet óvja és gondozza a természetvédelmi értékeket. A Pannonhalmi-dombság tisztásain járva láthatjuk a védelmet élvező bíboros kosbort, amely fél métert is elérő magasságával kivívta magának a legnagyobb orchideaféle címet hazánkban. Kiemelkedő jelentőségű a színes tollazatú gyurgyalag, a rovarvilágban gazdag mélyutak, horgok, löszfalak és szurdokok nevezetes madara.

A Ravazdon található Sólymos Szilveszter-kilátóból csodás panoráma nyílik a környékbeli falvakra, dombokra, tavakra, erdőkre és a Pannonhalmi Főapátságra. Az elbeszélések szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király Ravazd környékén pihent meg seregével és maga is ivott az itteni híres források vizéből. Erre emlékeztet IV. Béla kútja. A fölé emelt barokk építmény a település jelképe.