Lapszemle

Mesél az erdő

Az Erdészek a gyermekekért program előkészítése során még mi, az Egererdő Zrt. munkatársai sem gondoltuk, hogy ennek eredményeként hamarosan saját mesekönyvet foghatunk a kezünkbe.

Az Egererdő Zrt. a LESY SR szlovák állami erdőgazdasággal együtt működve 2012-ben kezdett bele az „Erdészek a gyermekekért” programba a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együtt működési Program keretében. Az volt a célunk, hogy új, interaktív formában mutassuk be a gyerekeknek az erdőket, vegyük rá őket a tanulásra, és erdőpedagógiai tapasztalatokat cseréljünk a külföldi kollégákkal.

A program három nagy részből állt. Az irodalmi versenyen az erdőről, az erdészekről kellett az általános iskolás gyermekeknek meséket írni, és azokat illusztrálni. A második lépcsőben már szakmai feladatokat kaptak a csapatok, amelyekhez a felkészülést segítő anyagokat is adtunk. Végül a legügyesebb gyerekekkel Szlovákiában, majd Magyarországon négy-négy napos kiránduláson vett ünk részt.

A pályázatok meghirdetése után Vigh Ilona kolléganőmmel nagyon izgatott an vártuk, hogy milyen mesékkel, képekkel és modellekkel készülnek majd a gyerekek. Ahogy egyre több pályamű érkezett be hozzánk, nem győztünk csodálkozni a jobbnál jobb történeteken, szebbnél szebb festményeken. Szinte faltuk a meséket, és hamar megszületett a gondolat, milyen szép lenne önálló mesekönyvben összegyűjteni azokat, hogy másokhoz is eljussanak.

A gondolatot hamarosan tett követte, kiválogatt uk a legszebb meséket, digitalizáltuk a hozzájuk készített illusztrációkat, és felkértük Ficzere Mónika munkatársunkat, hogy minden történethez írjon egy-egy rövid, verses bevezetőt. A grafi kai és a nyomdai munkát követően végre kézbe foghatt uk mesekönyvünket, amit a program zárásakor mutatt unk be, a szintén meséket tartalmazó hangoskönyvvel együtt . Az utóbbit szlovák nyelven is elkészített ük, és valamennyi, a projektben résztvevő gyermek megkapta ajándékba.

Később az erdőgazdaság a mesekönyvet újranyomatt a, így már kereskedelmi forgalomban is kapható az ország könyvesboltjaiban, valamint az Egererdő Zrt. központjában (Eger, Kossuth L. u. 18.) és kisvasútjain. Reméljük, hogy a mesék sok gyermeknek hoznak kedvet az erdőjáráshoz, miközben az őket kalauzoló Zölderdei Teodorral, cégünk kabalájával is megismerkednek.