Lapszemle

Világrekord őztrófea Martonvásárról

Ötven éve, 1965. július 29-én hajnalban Martonvásáron ejtette el Cseterki Lajos vadász azt az őzbakot, melynek agancsa közel két évtizeden keresztül állt a világranglista élén.

A csodás Mezőföld egyik gyöngyszeme a járási székhelyű Martonvásár. Hírnevét, ismertségét építészeti és kultúrtörténeti eseményeknek egyaránt köszönheti. Sok látogatót vonz a méltán híres barokk stílusban épült Brunszvik-kastély. Az arborétumjellegű gyönyörű parkjában kialakított tó szigetén, nyári estéken Beethoven-hangversenyeket tartanak, melyre messze földről is érkeznek vendégek. Ezek a koncertek, valamint a kastélyban kialakított múzeum a nagy zseni, Ludwig van Beethoven martonvásári látogatásainak állít emléket.

A városban alakult meg és lett nemzetközi hírű a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Központja. Az ott dolgozó kutatók világhírű gabonafajták – rekordtermésű, az időjárás viszontagságait jól tűrő, a különböző kártevőknek ellenálló – sorát nemesítették.

A kiváló tulajdonságú élőhelyet nyújtó Mezőföld érmes őztrófeák sorával gazdagította vadgazdálkodásunkat. Ebből a sorból is kiemelkedik a hosszú ideig világrekord őztrófea. Martonvásár közelében került terítékre a máig páratlan szépségű agancsot viselő őzbak. Kalandos körülmények között történt elejtését követően derült ki valódi mérete, 228,68-os nemzetközi pontszámával 17 évig tartotta a világranglista első helyét. Hihetetlen szépsége még ma is ámulatba ejti a szemlélődőket, és nem csak a szakembereket. Szerencsére folyamatosan megtekinthető a budapesti Mezőgazdasági Múzeum vadgazdálkodási és vadászati kiállításán.

Az elejtés helyszínén a negyvenedik évfordulón emléktáblát avatott a Szent László Patak Völgye Vadásztársaság. Az ötvenedik évforduló alkalmából pedig kiállítással és további rendezvényekkel emlékezik e máig egyedülálló szépségű trófeára a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Soponyán. A VADEX Zrt. soponyai Ökoturisztikai Központjában minden az ismeretterjesztésről szól, hiszen a fő cél a természet szépségeinek bemutatása, a vadászok, erdészek napi munkájának megismertetése. A szakszerű erdő- és vadgazdálkodás mellett a VADEX Zrt. közjóléti létesítményekkel, kilátók, madármegfigyelők és kerékpáros-pihenőhelyek építésével példamutató módon szolgálja az erdő- és vadszeretetre nevelés nemes feladatát.