Lapszemle

Télen-nyáron vár a Vackor Vár!

„Semmi más dolgod nincs ma, csak annyi, hogy szépen lerakod a sarokba a hétköznapokat, jól betakargatod őket, és reggel útnak indulsz, és kikapcsolsz... és elfelejted a kellemetlenségeket, macerákat. És élvezed az erdő csendjét, a madárdalt és a lepkék táncát. Mert más dolgod nem lesz. Csak élvezni az életet. Ilyen egyszerű.” Számtalanszor megtapasztaltuk Csitáry-Hock Tamás sorainak az igazságát az elmúlt 12 évben azokkal a gyermek- és felnőtt csoportokkal, akik 3-5 napot a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolában töltöttek.

Az iskolai környezetből, a TV, számítógép és okostelefonok világából hozzánk érkező hangos/nyüzsgő kis- és nagydiákok néhány nap alatt „erdősebességre lassulnak”, elfelejtkeznek a kedvenc sorozatukról, internetes játékukról, a közösségi hálóról, és önfeledten élvezik a természeti környezet adta szabadságot. A Kecskemétt ől 15 kilométerre elterülő Nyíri-erdőnél, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai mogyorós- tölgyes ligeterdejénél keresve sem találhatott volna jobb helyet 2002-ben Bács-Kiskun megyében egy erdészeti erdei iskola létrehozására Sódar Pál (a KEFAG Zrt. akkori vezérigazgatója) és dr. Gőbölös Antal (az Állami Erdészeti Szolgálat nyugalmazott igazgatója). Az alföldi homokon mesébe illő 80-100 éves kocsányos tölgyek, nyárasok, fekete dió, mogyoróbokrok és a névadó vadkörtefák árnyékában az 1848 méter hosszú tanösvényen erdészek és pedagógusok vezetésével szerezhetnek ismereteket az idelátogatók az erdei életközösségről, az erdészek mindennapi munkájáról, feladatairól.

Rendkívül fontos, hogy vendégeink odafigyeljenek a 1,5-2 órás tanösvénytúrán látottakra-hallottakra, mert az éjszakai bátorságpróbán – lámpa nélkül -– kell feladatokat megoldaniuk a 26 hektáros Szent Hubertusz-parkerdőben. Vendégeket írtam, hiszen az alapszabályunk, hogy „az erdő van itthon, mi, emberek pedig csak vendégségben vagyunk”, s ehhez méltón kell viselkednünk is. Az erdei iskolát körülölelő 1200 hektáros vadaskert dámvad, őz, vaddisznó, nyúl, róka, mókus, számos madárfaj és apróvad élőhelye, többségüket az esti (olykor hajnali) vadlesen természetes környezetükben figyelhetik meg. A vadászati kiállításon mesélünk a vadászok tevékenységéről, a vadászat fontosságáról is. Háziállatfarmunkon személyes élményeket szerezhetnek az állattartás fortélyairól, etethetnek/simogathatnak baromfit, mangalicamalacot, rackajuhot, sőt időnként még kecskét is fejhetnek. Kézügyességüket, koncentrációjukat, akaratukat és türelmüket íjászattal, fafaragással, nemezeléssel és kenyérsütéssel is fejleszthetik.

„Élő történelemóra” részesei lehetnek a Nyíri Erdészházban; a gazdag gyűjtemény az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyeinek állít emléket. A szomszédságában álló Szent Hubertusz-kápolna pedig valódi kis ékszerdoboz. A kápolna előtti réten a vendégek megmérethetik magukat métázásban, távíjászatban, és ez a helyszíne az erdei tízpróbáknak is.

A reggeltől késő estig tartó programokban megfáradva „makoveczi” szálloda 2-4-5 ágyas, fürdőszobás szobáiban térhetnek nyugovóra, és másnap reggel a harmatos fűben mezítláb tornázva gyűjthetnek erőt az újabb kihívásokhoz.

Az elmúlt 12 évben több mint 30 000 vendégünk érkezett; közel 200 oktatási intézményből voltak csoportjaink az ország különböző részeiből, sok iskola évről évre visszajár, illetve a saját nyári táboraink mellett többen szervezik ide táborukat is.

Legyen Ön is, legyél Te is a Vendégünk!

Információ és bejelentkezés: Huszárikné Kiss Emőke, vackorvar@t-email.hu, +36 (30) 202-1011, +36 (76) 706 060, www.vackorvar.hu (Facebookon is)