Lapszemle

Őzek és vaddisznók a vadász szemével

Kilenc könyvet, több könyvrészletet és számos cikket fordított németről magyarra Hopp Eszter erdőmérnök, a ZalaerdőZrt. vadászati üzletkötője. Többségét a társaság kiadta. Jelenleg Siegfried Erker Bakok! és Disznók! című kötetei érhetők el magyarul.

Hopp Eszter felkérésre kezdett fordítani. Feiszt Ottó, a Zalaerdő Zrt. egykori vezérigazgatója – aki szabadidejében szívesen olvas és gyűjt vadászati témájú könyveket – vetett e fel még a 2000-es évek elején, hogy gróf Károlyi Lajos németül írt könyvét fordítsák le magyarra. Biztosan sok magyar vadász is szívesen forgatná a szerző vadászéletének fontosabb élményeit összefoglaló kötetet, amelyben a világhírű tótmegyeri vadászatokról is ír. Eszter szeret vadászni, jól tud németül, ezért kifejezetten örült a kihívásnak. Szívesen látott munkához, csupán egy kérése volt: a határidőket lehetőleg úgy igazítsák, hogy télen dolgozhasson, amikor a hivatali munkaidő után már úgyis sötét van. Tavasztól őszig ugyanis szívesebben tartózkodik minél többet a szabadban. A fordítás elkészült, és a munkát továbbiak követték.

A két kötet szerzője, Siegfried Erker osztrák vadász több évtizedet szentelt életéből a vadászatnak. A cserkelések során vezetőként vagy barátként számos vadászt segített eredményhez. Szakmai és gyakorlati tudása alapján a szarvas, a vaddisznó, ám legfőképpen az őz hívásával foglalkozik. Mindkét könyvében a tapasztalatait és élményeit írja le, a történeteket rengeteg színes és érdekes fotóval illusztrálja.

A Bakok! német nyelvű eredeti kiadását (Böcke!) a Dortmundi Vadászati Kiállításon 2012 legjobb vadászkönyvének választották. A könyv öszszefoglal mindent, amit az őzről és vadászatáról tudni kell. A gyakorlati útmutatásokat művészi igényességgel készített, ízlésesen szerkesztett képanyag kíséri. Mivel a műnek több hazai, ezen belül zalaerdős vonatkozása is van, fel sem merült, hogy kimarad a társaság által magyarul kiadott könyvek sorából.

A Disznók! című könyvben a szakmai ismeretek (például vadászati módok) mellett olvashatunk a vadhús elkészítésének fortélyairól, és izgalmas vadászkalandokról is. Eredeti nyelvű kiadását (Sauen!) 2013 második legjobb vadászati szakkönyvének választották Dortmundban.

A két nagy formátumú, vadászatot népszerűsítő könyv a ZALAERDŐ Zrt. Vadászati Irodájában rendelhető meg, a vadaszat@zalaerdo.hu e-mail címen vagy a +36 (93) 500-206-os telefonszámon.